Mituri si adevaruri ale vietii de stewardesa

11 iulie 2014
mituri

 

Inainte sa incep sa zbor, habar nu aveam ce presupune meseria de insotitor de bord. Ba mai mult, nici macar nu stiam cat este de greu si de nesanatos e sa faci acest job. Dupa ce am inceput sa imi petrec cate 1.000-1.200 de ore pe an, in aer, am inteles mai bine despre ce este vorba.

Problemele medicale cu care se confrunta stewardesele si pilotii nu sunt discutate de nimeni si sunt pastrate parca sub cheie. Nu cumva, cineva, sa spuna adevarul. Asa ca, am sa va spun mai jos care sunt miturile si care sunt adevarurile. Pentru ca niciodata nu iese fum fara foc.

 

1. Insotitorii de bord nu mai pot dona organe in anumite tari, dupa 3 ani de zbor.

La fiecare decolare si aterizare corpul tau se „umfla” si se „dezumfla”, la fel ca si organele tale. Tocmai de aceea te balonezi, ti se umfla gleznele sau mananci mai mult. Pentru ca totul in interior este mai mare. Asa ca, umfla si dezumfla un balon de 450 de ori, in medie, si vezi ce se intampla. Este valabil si cu inima, ficatul sau rinichii nostri.

2. In Statele Unite, stewarzii nu mai sunt acceptati sa depuna marturie intr-un proces, dupa 5 ani de zbor.

Explicatie: atunci cand lucrezi foarte mult noaptea, cu oxigen la limita (pentru ca in avion nivelul de oxigen este mai scazut decat la sol), neuronii si memoria se distrug. Este clar demonstrat si chiar asa se intampla. Oricat de rau ar suna, atunci cand zburam, erau multe zile in care ma trezeam si nu aveam idee in ce data sau zi ne aflam.

3. Insotitorii de bord si pilotii sunt expusi radiatiilor si se pot imbolnavi la un moment dat in viata de cancer.

Veti spune ca sunt carcotasa si oricum foarte multi dintre cei din jur fac cancer, fara sa fi zburat vreo zi in viata lor. Insa, atunci cand zbori la o altitudine de 10.000 de metri, cate 20.000 de ore, expus permanent nu doar razelor solare, ci si radiatiilor din atmosfera, riscul de a face cancer de orice fel (mai ales de piele), creste vertiginos. In plus, zborurile peste Polul Nord au fost interzise multi ani, din cauza radiatiilor si a riscurilor, insa mai nou, acestea au fost reluate.

4. Imbatranesti prematur de la zbor.

Asta o pot spune cu mana pe inima. Atunci cand zbori, te deshidratezi ingrozitor. Regula spune ca la fiecare ora de zbor trebuie sa bei cel putin 200ml de apa. Nu suc, cafea, ciorba. Apa. Daca nu faci asta, vei observa, incet-incet, cum incep sa ti se exfolieze unghiile, sa iti cada parul, sa te cojesti pe maini si picioare si mai ales, sa faci riduri.

Asa ca, ai grija cand alegi aceasta meserie, trebuie sa te gandesti serios daca toate sacrificiile acestea merita. Si daca da, sa fii pregatita sa spui STOP atunci cand simti ca nu mai e asa.

 

10 Comentarii

  • Reply Georgiana 9 august 2014 at 4:39 pm

    Presupun ca toate astea te afecteaza pe un termen mai lung (3-4 ani) dar daca practici mai putin exista un risc mai scazut de a fi afectat atat de grav?
    Multumesc!

    • Reply claudii 10 august 2014 at 8:11 am

      da Georgiana,
      eu cred ca cel mai bine ar fi sa faci meseria pe un termen limitat; asa cum am facut eu si sa ai puterea sa zici STOP.Este foarte greu sa zici stop dar nu imposibil. Este o meserie frumoasa.

    • Reply CAS 11 august 2014 at 10:59 am

      Exact.

      • Reply Cristina 30 septembrie 2014 at 4:27 am

        Wow, fascinant! Cum se pot preveni si ameliora aceste simptome? 🙂 Sunt persoane care fac meseria asta un timp foarte indelungat, trebuie sa existe solutii. 🙂 Poate un articol pe tema asta?

        Felicitari pt blog!

  • Reply Este riscant sa fii stewardesa?! | Cum ajungi stewardesa 8 aprilie 2015 at 12:13 pm

    […] In afara de bolile pe care le poti contacta in calatoriile pe care le faci sau pur si simplu le poti lua de la sutele de pasageri din avion, cand zbori mii de ore, asa cum zboara o stewardesa, te expui si unor altfel de riscuri medicale.  Insotitorii de bord nu mai pot dona organe in anumite tari, dupa 3 ani de zbor.  In Statele Unite, stewarzii nu mai sunt acceptati sa depuna marturie intr-un proces, dupa 5 ani de zbor. Stewardesele si pilotii sunt expusi radiatiilor si se pot imbolnavi la un moment dat in viata de cancer iar atunci cand zbori mult, imbatranesti prematur. Ce sa mai…e clar ca zborul dauneaza corpului uman si cu cat zborul e mai lung, cu atat corpul tau are mai mult de suferit. Insa, si statul pe scaun, zi de zi, la birou, cu ochii in calculator, dauneaza. Mai multe detalii despre bolile si riscurile medicale la care se expune o stewardesa, poti citi aici: http://www.cumajungistewardesa.ro/mituri-si-adevaruri-ale-vietii-de-stewardesa/ […]

  • Reply Travelicious 4 februarie 2016 at 6:23 pm

    Fiecare meserie are dezavantajele si riscurile ei. Din pacate, cele mai frumoase meserii sunt cele care nu pot fi practicate intotdeauna pe termen mai lung :).

  • Reply Adriana 8 octombrie 2016 at 2:15 pm

    Buna,Cristina!Am vazut la multe stewardese folosid un medicamet cu numele de PHIZZ?Stii cumva ce presupune acest medicament?L-ai folosit si tu cat ai fost stewardesa?

    • Reply CAS 9 octombrie 2016 at 10:31 am

      Buna. Nu am idee ce este…

  • Reply Oana 8 decembrie 2018 at 10:54 pm

    Zbor de doi ani. Este important sa mananci sanatos si sa faci foarte mult sport , sa ai activitate sportiva aproape zilnic. Normal trebuie sa faci pauze pentru a nu’ti obosi corpul mai mult decat este necesar. Spre exemplu cand zbor foarte mult prefer sa inot sau pilates. Apa..cred ca beau 3,4 l pe zi. Nu exagerez. Chiar daca’s off simt nevoia sa beau cat mai multa apa. Creme de maini , fata , corp , spray’uri hidratante..la ordinea zilei. Trebuie sa ai foarte multa grija de tine atunci cand zbori si sa’ti asculti corpul.
    Happy landings.

  • Reply Oana 5 decembrie 2020 at 6:39 pm

  • Comenteaza