Astazi m-am decis sa ies putin din sfera clasica a destinatiilor unde zboara Emirates si sa vorbesc despre orasul visurilor unei stewardese, orasul unde toate avioanele Emirates aterizeaza: Dubai.
Prima oara cand am ajuns in Dubai, pe aeroportul DXB, nu l-am simtit ca fiind deosebit fata de alte locuri. Era, intr-adevar, un aeroport urias, agitat, cu oameni de toate nationalitatile in jurul meu. Insa, incet-incet, pe masura ce incepeam sa cunosc locurile si oamenii, Dubai-ul s-a transformat in cea de-a doua mea casa.
Ca sa pastrez ideea rubricii Jurnal de calatorie, o sa va povestesc putin despre oamenii care zboara in/dinspre Dubai. 80% dintre cei care locuiesc aici sunt expati. Oameni din India, Pakistan, Egipt, Liban, UK, Australia sau Rusia. Ei calatoresc, bineinteles, spre tara lor de origine sau spre locul unde muncesc. La acestia, se adauga cei 20% – localnici. Acestia calatoresc cu Emirates foarte des, la fel cum noi calatorim cu autobuzul. Merg la meciuri de fotbal in Spania si Italia, la golf in SUA sau la o vanatoare de girafe in Africa. Calatoresc mereu la Business si First Class si ii recunosti imediat dupa dishdasha(tinuta lot traditionala) pe care o poarta mereu si atitudinea de superioritate pe care o afiseaza fata de ceilalti.
20.000 dintre cei care sunt in Dubai si calatoresc mereu cu avionul, sunt insotitorii de bord. Noi eram mereu pe un zbor catre un loc frumos: fie spre casa, o insula exotica, sau o partida de shopping. Ceilalti, se afla in Dubai in tranzit. Aeroportul din Dubai este perfect pozitionat ca sa lege zborurile de Asia si Australia de Africa, Europa si America. Au escala in Dubai insa sunt la fel de interesati de acest oras, ca mai toata lumea. Dubai-ul este unul dintre cele mai turistice orase in care am fost si cel mai permisiv oras arab, asa ca asta atrage multi curiosi. Cateva milioane, anual.
Ce sa va spun despre localnici? In afara ca au extrem de multi bani, de la stat? Mananca mult pe zboruri, adora mancarea traditionala, carnea de miel si baclavaua. Beau cafea si incearca, pe cat posibil, sa nu consume alcool in public. Intreaba mereu daca mancarea este halal (adica daca este gatita conform traditiei musulmane) si se roaga la orele fixe, stabilite de religia lor, chiar daca sunt in avion. Cea mai des intalnita intrebare, cand zboara cu avionul, este „care este directia in care trebuie sa ne rugam?”.
In Dubai, ai multe de vazut. Fie ca esti turist, fie ca locuiesti acolo, orasul este extrem de ofertant. Pentru expati, arabii au creat locuri cu specific irlandez, chinezesc, indian, frantuzesc. Pentru turisti, localurile traditionale sunt la mare cautare. Ca sa vizitezi orasul, ai nevoie, in principiu, de 6-7 zile. Recomandarea mea, dupa aproape 2 ani petrecuti acolo, este sa incepi cu Fantanile de la Burj Khalifa/Dubai Mall. E un spectacol minunat, care incepe la 6 seara si e unul dintre cele mai reusite show-uri pe care le-am vazut. Poti sa continui cu vizitarea Burj Khalifa, cea mai inalta cladire in lume.
Bineinteles ca trebuie sa incerci un Desert Safari, unde ai ocazia sa te dai cu masina pe dunele de nisip sau sa calaresti o camila. Poti sa ajungi la celebrul hotel Burj al Arab si nu trebuie sa ratezi nici Atlantis Hotel, pe Palm Jumeirah ( insula sub forma de palmier).
Daca timpul si portofelul iti permit, pierde-te o zi in Dubai Mall, unde ai de ales dintre 1700 de magazine. Incearca, de asemenea, bazarul, pentru aur, parfumuri si diamante, mergi sa vizitezi Jumeirah Mosque Dubai, unde ai voie sa intri doar daca te acoperi, si viziteaza partia de ski din interiorul Mall of the Emirates.
Sunt multe atractii in Dubai: saltul cu parasuta, Miracle Garden (cea mai mare gradina de flori din lume) sau plajele si iahturile de 5 stele din Dubai Marina. Dubai-ul are ceva pentru fiecare, asa ca acesta este motivul pentru care milioane de turisti ajung acolo, anual, iar avioanele Emirates sunt mereu pline.
Zboruri line!
Foto header: NASA via Wikimedia Commons
Nu sunt comentarii