Daca e marti, e Jurnal de calatorie. Iar astazi calatorim virtual intr-una dintre cele mai frumoase zone ale Africii, cel mai mare oras al Tanzaniei, Dar es Salam.
Am vizitat de doua ori acest oras, aflat la doar cateva ore de faimoasa insula Zanzibar. Compania Emirates opera mai multe zboruri pe zi in Tanzania, cu un avion de tip A330 la acel moment. Zborurile erau mereu pline si, pentru ca vorbim de o cultura diferita, total amuzante. Zborul de Tanzania se aseamana destul de mult cu zborul de Uganda, despre care am scris aici: https://www.cumajungistewardesa.ro/jurnal-de-calatorie-episodul-8-entebbekampala-uganda/
Inca din Dubai, am fost avertizati de riscul de contactare a malariei, asa ca am fost sfatuiti sa ne luam cu noi crema anti-tantari. In plus, in avion, se folosesc spray-urile anti insecte, inainte de inchiderea usilor.
Pasagerii, in majoritate de culoare, sunt destul de amuzanti, colorati si masivi. Si aici ma refer la femei in principal, care vin in Asia pentru cumparaturi si revin in Africa cu cateva valize grele si voluminoase, pline de tesaturi, matasuri si bijuterii. Abia incap pe culoarul avionului, iar cand trec, zdrangane toate zorzoanele pe care le poarta cu mandria. Limba lor oficiala, swahili, completeaza perfect cultura africana.
Cand spun colorati, nu ma refer la culoarea pielii, ci la modul amuzant de a vorbi si de a ni se adresa. Ca si pasagerii de pe zborurile de Kenya sau Uganda, pentru ei suntem brother si sister. „Sister – I need water! Brother – I need food!”
Doamnele mai guralive le numesc pe colegele ceva mai blonde – „Vanilla Face”, insa intr-un mod prietenos, fara vreo urma de rautate sau jignire. Pe zborul de Tanzania nu ne ajunge niciodata mancarea, pentru ca ei sunt obisnuiti sa consume multa carne, iar portiile sunt prea mici pentru cele 100-110 kg ale unei femei. Vorbesc tare si gesticuleaza mult, insa asta nu deranjeaza prea mult, fiindca stim cu totii la ce sa ne asteptam de la acest zbor, iar turistii se amuza copios la gandul ca asta ii asteapta in urmatoarele zile in vacanta. Spre finalul zborului, daca timpul ne permite, capitanul ne cheama sa admiram muntele Kilimanjaro din cockpit. E o priveliste care nu merita ratata!
Cand aterizam in Dar es Salam, dam peste un aeroport mic, destul de murdar, cu multa securitate. Valizele ne sunt scanate de nenumarate ori, atat la venire cat si la plecare, suntem verificati de arme sau droguri, pentru ca aici se practica traficul cu armament sau droguri.
Ajungem repede la hotelul de 5 stele din centrul orasului (Dar es Salam nu este capitala, ci Dodoma), Hyatt-Kilimanjaro, unde suntem cazati, iar colegii cad de acord ca nu vor iesi sa viziteze prea mult, mai ales ca pe terasa hotelului se afla o piscina si un jacuzzi de toata frumusetea.
Dar es Salam are iesire la Ocean, plaje frumoase, insa este un oras extrem de aglomerat, murdar si foarte umed. Cand treci pe strada, toti vor sa iti vanda ceva sau se uita intrebator la tine. Bazarul lor contine multe obiecte traditionale, facute manual, la preturi extrem de mici. Daca vrei sa iti iei ceva care sa iti aminteasca de calatoria in Tanzania, bazarul este solutia ideala.
Layoverul nostru era de doar 24 de ore, dar suficient cat sa gusti din fructele si legumele lor extrem de naturale si gustoase, sa faci cateva poze in piata sau plaja la piscina hotelului. Daca stai macar 48 de ore, merita si o vizita pe insula Zanzibar, unde ai parte de distractie, hoteluri de lux, plaje cu nisip alb si spa-uri sau un safari in afara orasului.
Zborul de intoarcere ne prindea mereu odihniti, cu chef de munca si o stare de bine, pentru ca, atunci cand ajungi in tari sarace ca Tanzania, realizezi cat de norocos esti sa ai un job de stewardesa la Emirates si sa locuiesti in Dubai.
Zboruri Line!
Sursa foto: arhiva personala, Wikimedia, Africabridge.com
3 Comentarii
foarte frumos….succes si zboruri line!!… 🙂 mi-ar place sa vad si un jurnal de calatorie cu Grecia..Sau Emirates nu opereaza zboruri catre Grecia?
opereaza, dar fiind zbor sub 5 ore e dus intors…nu se ramane in Atena.
Aaa..am inteles,multumesc 🙂