In ultima vreme auzi tot mai des despre accidente aviatice, pasageri recalcitranti care isi varsa „naduful” pe stewardese sau probleme medicale de care atat pilotii cat si insotitorii de bord se lovesc frecvent. Asadar, pe buzele tuturor apare o intrebare: Merita jobul de stewardesa…sau a devenit prea riscanta aceasta meserie?
Putem dezbate zile in sir pe tema aceasta, fiindca depinde, bineinteles, de fiecare persoana in parte si de sacrificiile pe care le poate face fiecare pentru implinirea visului de a zbura. Deci, ce riscuri te „pasc” atunci cand zbori ca stewardesa?
1. Accidente aviatice
Ultimul accident aviatic care a implicat un avion al companiei GermanWings a ridicat multe semne de intrebare vizavi de siguranta zborului. De cele mai multe ori ne temem de accidente aviatice produse de vreme, teroristi sau probleme tehnice ale aeronavei insa ultima oara a fost vorba de problemele psihologice ale unui pilot. Accidentele aviatice se intampla des insa asta nu face zborul cu avionul mai putin sigur. Din fiecare accident aviatic companiile au invatat ceva si au aplicat o serie de reguli ca astfel de probleme sa nu mai apara niciodata. In continuare, avionul este cel mai sigur mijloc de transport si zilnic mii de avioane traverseaza lumea dintr-un colt in altul.
2. Zboruri in zone de razboi
Acum aproape o luna auzeam de un avion Flydubai in care s-a tras, in timp ce era plin de pasageri pe un aeroport. Din fericire, nimeni nu a fost ranit, ci doar avionul a fost serios avariat. Companiile aeriene zboara frecvent in zone de razboi, in tari si orase in care exista conflicte si revolutii. E periculos sa ajungi in acele locuri, intr-adevar, insa in momentul in care orice incident cat de mic apare in acel loc, companiile anuleaza zborurile spre acea destinatie. Nimeni nu risca siguranta echipajului si a pasagerilor.
3. Boli si probleme medicale
Astazi zbori in China unde te poti imbolnavi de gripa aviara, maine in Uganda de unde poti lua Malarie si poimaine in Mali, de unde te poti infecta cu Ebola. E adevarat, cand traversezi globul, riscurile sa te imbolnavesti de o boala rara, cresc. Totusi, stewardesele sunt vaccinate serios pentru majoritatea bolilor pentru care exista vaccin sau tratament. Riscurile la care te expui sunt stiute de fiecare insotitor de bord si fiecare dintre noi este instruit cum sa faca sa isi poarte de grija. Mai multe detalii despre vaccinurile pe care le face o stewardesa poti gasi aici: https://www.cumajungistewardesa.ro/ce-vaccinuri-face-o-stewardesa-din-orient/
In afara de bolile pe care le poti contacta in calatoriile pe care le faci sau pur si simplu le poti lua de la sutele de pasageri din avion, cand zbori mii de ore, asa cum zboara o stewardesa, te expui si unor altfel de riscuri medicale. Insotitorii de bord nu mai pot dona organe in anumite tari, dupa 3 ani de zbor. In Statele Unite, stewarzii nu mai sunt acceptati sa depuna marturie intr-un proces, dupa 5 ani de zbor. Stewardesele si pilotii sunt expusi radiatiilor si se pot imbolnavi la un moment dat in viata de cancer iar atunci cand zbori mult, imbatranesti prematur. Ce sa mai…e clar ca zborul dauneaza corpului uman si cu cat zborul e mai lung, cu atat corpul tau are mai mult de suferit. Insa, si statul pe scaun, zi de zi, la birou, cu ochii in calculator, dauneaza. Mai multe detalii despre bolile si riscurile medicale la care se expune o stewardesa, poti citi aici: https://www.cumajungistewardesa.ro/mituri-si-adevaruri-ale-vietii-de-stewardesa/
4. Accidente de munca
Accidentele de munca sunt frecvente in orice job. Atunci cand zbori, bineinteles, esti ceva mai expus problemelor fizice si fie te poti imbolnavi de hernie de disc sau coloana (din cauza bagajelor grele), tromboza, poti sa te lovesti in timpul unei reprize de turbulente, poti sa iti perforezi timpanul daca zbori racita, etc. Lista completa de accidente de munca o gasesti aici: https://www.cumajungistewardesa.ro/cele-mai-frecvente-accidente-ale-stewardeselor/.
Plusuri si minusuri in toate meseriile
In incheiere, pot sa adaug ca niciun job nu e perfect. Da, meseria de stewardesa presupune niste riscuri la care te expui, zi de zi. Insa trebuie sa fii constient de asta atunci cand alegi sa zbori. In plus, cand zbori ca stewardesa, de cele mai multe ori, beneficiile sunt mult mai mari si cantaresc mai greu in balanta. Asa ca, alegi sa zbori, pentru ca indiferent de riscurile si problemele la care te expui, iubirea de zbor, calatoriile si salariul maricel sunt mai importante decat orice altceva.
Zboruri line!
5 Comentarii
Buna, am o intrebare. Imi doresc de mica sa fiu stewardesa, am aproape 17 ani si 1,57m. Din pacate nu ating 212cm. Crezi ca voi mai creste? Imi doresc enorm sa imi indeplinesc visul!
Cresti pana la 21 de ani.
wow Andreea,suntem in exact aceeasi situatie:))la fel si eu am 17ani si 1.57 si asta a fost dintotdeauna visul meu..pacat ca nu e posibil sa il indepliesc
Încă te mai poți înalta. Atingi 210cm cu mana?
Sunt Ana şi am 13 ani imi doresc enorm să fiu stewardesa iubesc avioanele şi zborile am călătorit deja de 2 ori şi mia plăcut enorm !