De cand ma stiu, mi-a fost frica sa zbor. Insa, asa am fost toata viata: mi-am infruntat cele mai mari temeri si am mers mai departe. Ce face un om caruia ii e teama de zbor? Se face stewardesa…Ei bine, oamenii „normali” insa, nu reactioneaza asa. Oamenii „normali” au fobii, au temeri, pe care nu le infrunta intotdeauna.
Frica de zbor m-a facut sa fiu astazi cine sunt...frica de zbor m-a transformat intr-o stewardesa responsabila si rationala. De cand nu mai zbor insa, temerile, atunci cand pasesc intr-un avion, au devenit din ce in ce mai mari. Nesiguranta, incertitudine, necunoasterea echipajului, a avionului, a companiei cu care zbori, transforma fostele stewardese in cei mai „rai” si „dificili” pasageri. La fiecare zbor, la decolare si aterizare, strang cu putere manerul scaunului pe care ma aflu, sau schimonosesc mana iubitului, intr-o tentativa nereusita de a ma relaxa intr-un avion necunoscut.
Sa nu credeti vreo secunda, ca stewardeselor nu le este teama sa zboare, nu le este teama pentru viata lor. Faptul ca zambesc atunci cand sunt turbulente, ca reactioneaza rapid si fara panica in orice situatie de urgenta, inseamna doar ca isi fac meseria asa cum trebuie si urmeaza pasii standard pentru urgente. Stiu ce au de facut, le e teama, insa nu panicheaza niciodata pasagerii din jur. In spatele unui zambet de stewardesa se ascund multe temeri si griji.
Cand in jurul tau auzi de atentate, de accidente aviatice, de piloti care se sinucid la mansa unui avion, teama de a zbura devine din ce in ce mai mare si se transforma intr-o adevarata problema. Primim des mesaje de la persoane care isi doresc sa ajunga stewardese, insa nu au zburat niciodata cu avionul, nici macar ca pasager. E hilar…insa da, sunt multi cei care si-au inceput astfel cariera de zbor.
Altii, care ne citesc cu drag doar pentru a reusi sa isi infrunte temerile legate de avion si pe care, speram noi, ii putem ajuta, de astazi. Ca fosta stewardesa, nu pot da multe sfaturi celor carora le e teama de zbor. In afara de un pahar de vin, un calmant din plante si un film sau o carte care sa ii tina ocupati, nu stiu ce sa le recomand. Insa, specialistii stiu si au acum o solutie. Iata, mai jos, solutia pentru cei care nu se pot urca in avion si pentru fostele stewardese care…ca si mine, se tem de zbor, dupa mii de ore la inaltime!
Aerofobia (frica de zbor) este in top 10 fobii la nivel mondial, iar 6,5% din populatia lumii sufera de aceasta afectiune. Principalul motiv pentru care persoanele evita sa calatoreasca cu avionul este gradul mare de anxietate. Altfel spus, oamenilor le este frica sa zboare, isi alimenteaza gandurile cu imagini care nu sunt reale si acest lucru ii poate duce la atac de panica.
Exista insa un tratement. El se numeste Terapia Prin Realitatea Virtuala.
Pentru ca tratamentul sa fie eficient, pacientii trebuie sa se simta confortabil in prezenta stimulului generator de teama, in acest caz – zborul cu avionul. Asadar, cel mai bun mod este sa fie ajutati sa se expuna gradual la mediul din avion, intr-o maniera terapeutica.
De exemplu, prin terapia de expunere clasica in vivo, ar avea contact direct cu obiectul cauzator de anxietate, dar costurile sunt considerabile, presupunand achizitionarea biletelor si alte cheltuieli logistice. Iar un simplu experiment clinic nu poate garanta turbulenta, furtunile sau zgomotele neobisnuite.
In expunerea la mediul virtual, medicul are control asupra factorilor care provoaca fobia, ceea ce ii permite sa expuna pacientul gradual, in ritmul sau propriu, la toate etapele zborului, de la check in, asezarea in scaun si pornirea motoarelor la decolare, zbor, aterizare, fulgere si turbulente. De exemplu, in viata reala, decolarea are loc o singura data, iar in terapia virtuala poate avea loc ori de cate ori pacientul are nevoie pana se simte confortabil si ii scade anxietatea.
Experienta pacientului in timpul terapiei VRT
Pacientul este asezat in avion, pe scaun, poate vedea majoritatea activitatilor care se produc inaintea si in timpul decolarii, se poate uita pe fereastra, poate auzi zgomotul produs de avion la decolare si poate experimenta senzatia zborului prin imaginile pe care le vede pe fereastra avionului. Pentru a-si calma anxietatea asociata acestei experiente, pacientul invata tehnici de relaxare, de respiratie, de oprire a gandurilor obsesive si de restructurare cognitiva. Astfel, el se simte in siguranta, se acomodeaza cu stimulul si ii scade in timp anxietatea de zbor.
Cat costa acest tratament?
O sedinta de terapie prin expunere virtuala dureaza intre 40-50 de minute in functie de gradul de anxietate al pacientului si costa 200 lei. In medie este nevoie de 8-10 sedinte, intre una si doua pe saptamana, in functie de disponibilitatea pacientului si a medicului.
Ai acces la acest tratament in Romania?
Da, prin medicul Nadia Gorduza. Nadia este psihoterapeut, medic, om de business, sotie, mama si, incepand de anul acesta, este singura persoana din Romania care poate inlatura fricile oamenilor ca prin farmec, cu ajutorul realitatii virtuale.
Nadia crede in unicitatea fiecarei persoane si in abordarile personalizate ale chestiunilor care tin de psihicul uman, iar aceasta credinta a determinat-o sa strabata lumea in lung si-n lat pentru a gasi cele mai inovatoare tehnici de tratare a fricilor si fobiilor. Rezultatul? A deschis anul acesta in Bucuresti primul centrul de terapie personalizata ”ID Therapy Bespoke Treatment Center”, unde vindeca fobiile oamenilor cu ajutorul unor ochelari 3D, care le permit pacientilor sa-si infrunte teama si sa o depaseasca intr-un timp scurt.
Asadar, sa zburam!
Sursa foto header: Oman Air;
3 Comentarii
Cum sa te faci stewardesa fara sa fi zburat vreodată ca si pasager? Măcar o data! Nu poti trece de interviu so sa te urci pt prima data spre dubai (ex) si sa fie primul tau zbor?! Daca iti iei panica…daca si iar daca 🙁 nu înțeleg..
Ai sa razi..muuuuulti se fac insotitori de bord fara sa fii zburat vreodata 🙂 Si eu am fost socata cand am aflat prima oara 🙂
Multi se fac piloti fara sa fi zburat vreodata. Sunt si cunosc.