Ce mananca stewardesele si pilotii pe timpul zborului

27 iulie 2016

 

Pentru ca primesc zi de zi intrebari legate de viata de stewardesa, intrebari despre avioane, despre zboruri si despre procedurile din avion, astazi voi incepe un „serial” despre lucrurile si obiectele din avion, mai putin stiute de cei din jur. Fie ca e vorba despre unele proceduri, fie ca e vorba despre echipamente, toate sunt interesante atat pentru cei care isi doresc sa ajunga printre nori cat si pentru cei care doar ne citesc cu placere.

Asadar, astazi vorbim despre ceea ce mananca in avion stewardesele si pilotii. Lucrurile stau diferit de la o companie la alta, insa exista si cateva similaritati si reguli clare. Adica:

Mancarea pentru echipaj – piloti si insotitori de bord – contine mai multe feluri de mancare, diferite (CREW MEAL). Pilotii nu au voie sa manance acelasi fel de mancare in avion, de teama unei otraviri sau toxiinfectii alimentare. Nu rare au fost cazurile in care unul dintre piloti a devenit inapt de zbor, din cauza unui pranz „stricat”. Aceeasi regula se aplica si pentru insotitorii de bord, care nu primesc acelasi fel de mancare, ci feluri diferite. Asadar, regula spune ca, daca primesti 3 feluri de mancare cu pui si 3 cu vita, un pilot va manca pui, unul vita, etc.

Pe fiecare zbor, echipajul are mancare separata, diferita de cea a pasagerilor – CREW MEAL. Aceasta este „imbarcata” separat si contine un fel de mancare principal (sandwich sau mancare calda), fructe si apa. Totusi, pe cursele de linie, echipajul poate manca aproape orice din avion, dupa ce toti pasagerii au fost serviti.

25-26 Iulie 2020 – Curs de pregatire intensiv pentru interviul la o companie aeriana, de 2 zile, la Bucuresti (include pregatire pentru Emirates). Este un curs complex, in total 20 de ore de pregatire, in care ne ocupam nu doar de pregatirea ta pentru interviurile de angajare la Emirates, Wizz Air, Qatar Airways, Etihad, Saudia Airlines, Ryanair, de simularea si rezolvarea probelor interviurilor dar si de realizarea CV-ului. Pozele profesionale le realizam tot impreuna la studioul foto si sunt incluse in cursul de pregatire. Oferim feedback individual si te ajutam sa iti imbunatatesti nivelul conversational de limba engleza. Detalii si inscrieri curs, aici: https://www.cumajungistewardesa.ro/curs-stewardesa/

Emirates 5

– La companiile LOW COST, unde mancarea si bautura din avion sunt contracost, echipajul isi aduce mancare de acasa sau alege CREW Meal-ul pregatit de la sol (la Wizz Air primeam un sandwich, mar sau banana si 2l de apa). Daca vrei sa mananci si altceva, iti poti cumpara de pe zbor sau sa iti aduci de acasa.

– La companiile de linie, unde mancarea si bautura din avion sunt incluse in pretul biletului, echipajul poate alege CREW MEAL-ul sau poate manca orice fel de mancare din avion, dupa ce toti pasagerii au fos serviti. Intotdeauna este urcata mai multa mancare in avion, astfel ca in cazul in care se „pierd” cateva portii de mancare, sa fie suficienta pentru toata lumea. La Emirates, existau, probabil, cele mai multe feluri de mancare pe care le-am vazut vreodata. Pe langa CrewMeal-ul pe care il primeam si noi si pilotii (feluri de mancare vegetariene, vita sau pui), fructe si legume la discretie(mere, banane, telina, morcov), bauturi, etc, puteam consuma mancare de la Business Class sau First Class (branzeturi frantuzesti, deserturi cu crema, inghetata, etc). De asemenea, puteam alege un fel de mancare comandat special de un pasager, in cazul in care acestia nu il mai doreau. Pe cursele mari, pasagerii isi pot comanda mancare in functie de preferinte sau alergii. Mai jos aveti tabelul complet cu felurile de mancare de pe zbor, pe care aveam si noi ocazia sa le „gustam”.

AVML ASIAN VEGETARIAN MEAL
BBML INFANT/BABY FOOD
BLML BLAND MEAL
CHML CHILD MEAL
DBML DIABETIC MEAL
FPML FRUIT PLATTER
GFML GLUTEN-FREE MEAL
HNML HINDU (NON VEGETARIAN) MEAL
JPML JAPANESE MEAL (LH SPECIFIC)
KSML KOSHER MEAL
LCML LOW CALORIE MEAL
LFML LOW CHOLESTEROL/LOW FAT MEAL
LSML LOW SODIUM, NO SALT ADDED
MOML MOSLEM MEAL
NFML NO FISH MEAL (LH SPECIFIC)
NLML NON LACTOSE MEAL
OBML JAPANESE OBENTO MEAL (UA SPECIFIC)
ORML ORIENTAL MEAL
RVML RAW VEGETARIAN MEAL
SFML SEA FOOD MEAL
SPML SPECIAL MEAL, SPECIFY FOOD
VGML VEGETARIAN MEAL (NON-DAIRY)
VLML VEGETARIAN MEAL (LACTO-OVO)
VOML VEGETARIAN ORIENTAL MEAL

Codurile de mai sus sunt internationale si sunt utilizate in toate aeroporturile.

emirates-economy-class-food

Japanese-meal

– Pentru piloti, perioada cea mai grea si aglomerata a zborului o reprezinta decolarea si aterizarea. Astfel, acestia, imediat dupa decolare, primesc de la echipaj mancarea si bautura pregatite pentru ei, putand manca oricand pe parcursul zborului de croaziera. Pentru insotitorii de bord, perioada foarte aglomerata o reprezinta mijlocul zborului, cand trebuie sa serveasca toti pasagerii. Astfel, insotitorii de bord mananca abia dupa ce au terminat service-ul pasagerilor si niciodata nu mananca toti in acelasi timp, pentru a putea fi permanent cineva disponibil pentru cerintele pasagerilor si call-bell-uri.

– Membri echipajului nu au voie sa ia din avion mancare sau alte produse. Bagajele acestora sunt verificate la fiecare revenire in baza.

De retinut!

Pilotii nu mananca acelasi fel de mancare in avion, de teama unei intoxicatii!

Echipajul primeste mancare separata de pasageri, pe fiecare zbor!

Insotitorii de bord pot alege sa consume si feluri de mancare din avion, dupa servirea pasagerilor!

* La inceputul trainingului Emirates, am primit cu totii uniforme cu 1 numar mai mare si nu intelegeam de ce. Ni s-a spus ca dupa primele 2-3 luni de zbor, toti stewarzii se ingrasa 3-5 kg, din cauza zborului. Am inteles apoi la ce se refera: insotitorii de bord gusta din toate felurile de mancare de pe zbor, feluri de mancare care sunt foarte gustoase insa si foarte…calorice! Dupa primele 6 luni de zbor totusi, incepi sa iti revii, fiindca desi este extrem de gustoasa mancarea de pe zbor, nu poti manca mereu acelasi lucru!

Sper ca v-a placut articolul nostru de astazi si speram ca ati mai aflat ceva nou despre…aviatie!

Zboruri line!

Sursa foto: Emirates Airlines, Japan Airlines

25-26 iulie 2020 – Curs de pregatire intensiv pentru interviul la o companie aeriana, de 2 zile, la Bucuresti (include pregatire pentru Emirates). Este un curs complex, in total 20 de ore de pregatire, in care ne ocupam nu doar de pregatirea ta pentru interviurile de angajare la Emirates, Wizz Air, Qatar Airways, Etihad, Saudia Airlines, Ryanair, de simularea si rezolvarea probelor interviurilor dar si de realizarea CV-ului. Pozele profesionale le realizam tot impreuna la studioul foto si sunt incluse in cursul de pregatire. Oferim feedback individual si te ajutam sa iti imbunatatesti nivelul conversational de limba engleza. Detalii si inscrieri curs, aici: https://www.cumajungistewardesa.ro/curs-stewardesa/



Nu sunt comentarii

Comenteaza