Q&A. 10 intrebari si raspunsuri pentru cititorii nostri

8 august 2017

 

Continuam si astazi seria de intrebari primite de la cititorii nostri si va oferim, mai jos, raspunsurile direct de la sursa: Cristina Toader – stewardesa Emirates si Wizz Air!

  • Cat timp ai la dispoziție atunci  cand ajungi intr-o destinație? 

Cand zbori pentru marile companii din Orient, te bucuri de destinatii exotice din toata lumea. Totusi, durata de sedere difera in functie de numarul de ore de zbor pe care le-ai avut pana acolo. Astfel, in toate orasele din Europa se sta 24 de ore, in America intre 48-54 de ore, in Asia si Africa – intre 24 de ore si 36 de ore iar in Australia, peste 30 de ore.

  • Este testul psihologic de la Emirates proba eliminatorie? 

Testul psihologic nu este eliminatoriu, insa nu multi ajung sa sustina acest test online care are loc la finalul unei zile lungi de interviu, dupa aproape 12 ore petrecute alaturi de recrutori. De ce atunci? Fiindca acest test este sustinut doar de cei care ajung la interviul final si trebuie sa fie completat inainte de sustinerea interviului cu recrutorii. Dureaza 25 de minute si are rolul de a te incadra intr-o anumita categorie si o anumita grupa de personalitate dupa ce vei incepe sa zbori.

  • Ce companii angajeaza fara cursurile scolii de aviatie?

In tara noastra, doar Wizz Air angajeaza insotitori de bord fara licenta de zbor valabila, pentru ca ei se ocupa de trainingul tau, gratuit, dupa interviu. In Orient, toate companiile angajeaza fara licenta de zbor fiindca oricum licentele de zbor din Europa sau SUA nu sunt valabile si in GCC (Emirates, Etihad, Qatar, Oman Air, Kuwait, Gulf Air). In Europa mai sunt cateva companii care dau o sanse celor la inceput de drum: British Airways, Easyjet, Primera Air, Smartlynx, Ryanair (care angajeaza fara licenta insa trebuie sa o platesti, dupa interviu).

  • Daca am 157 cm am sanse sa ajung stewardesa?

Majoritatea companiilor nu au reguli de inaltime in privinta angajarii noilor insotitoare de bord. Dar, trebuie ca aplicantele sa se incadreze oarecum in limita 1,57-1,87 (nici sa dea cu capul de sus nu e bine). Fara tocuri.

Toate companiile trebuie sa respecte, totusi, regula de 210-212 cm. Toti candidatii vor fi testati, daca pot atinge cu degetele, pe varfuri, fara pantofi, inaltimea de 210-212 cm. Asta pentru ca, desi am auzit o sumedenie de inventii, echipamentele de siguranta de la bordul avioanelor sunt instalate la 212 cm.

  • La Wizz Air compania plătește curățarea uniformei ?

Nu, din pacate costul curatarii uniformei nu este acoperit de nicio companie din Romania. Insa, uniformele sunt facute din materiale foarte bune, rezistente si usor de calcat/curatat. In Orient acest serviciu este oferit gratuit, pentru insotitorii de bord.

  • La companiile low-cost din România poți veni la birou/aeroport cu propria mașină ?

Da, se poate, ai chiar parcarea gratuita, la sediul companiei. De la birou la aeroport (chiar daca sunt doar cateva sute de metri distanta) esti dus, alaturi de echipaj, cu busul companiei.

  • La companiile low-cost din Romania, compania plătește combustibilul ?

Nu, compania nu plateste benzina pentru insotitorii de bord. Insa, intre orele 22.00-06.00, insotitorii de bord au transportul gratuit, oferit de companie (un minibus te poate ridica/duce acasa, nu se deconteaza taxi sau benzina).

  • Se oferă feedback după interviu? 

Recrutorii sunt astfel instruiti incat sa nu ofere feedback dupa interviu. Exista o regula clara care spune asta, tocmai pentru ca marile companii cauta sa angajeze persoane cu adevarat pregatite, si care nu joaca doar un rol. Companiile cauta personalitati diferite, indiferent ca este vorba despre acelasi job, de stewardesa. Asa ca, e posibil sa te potrivesti perfect pentru jobul de stewardesa la Qatar, si sa nu fii ceea ce cauta cei de la Emirates. Am scris mai multe despre asta, aici: https://www.cumajungistewardesa.ro/de-ce-recrutorii-nu-ofera-feedback-dupa-interviul-de-angajare/

  • Cat de des se zboară noaptea? 

Jobul de stewardesa presupune un program flexibil. Desi orarul se afiseaza in jurul datei de 20-25 ale lunii, pentru luna viitoare si stii ce program vei avea, foarte des va fi nevoie sa zbori in weekenduri sau noaptea. De exemplu, sunt luni in care poti sa zbori si 6-7 curse de noapte, plus ca depinde de fusul orar pe care calatoresti. Poti sa zbori la dus, ziua si la intors, sa ai cursa de noapte.

  • Exista un număr limita de Cabin Crew pe care companiile îl caută la recrutări? 

Din fericire, nu. Companiile mari vin la interviuri cu gandul si speranta ca vor gasi foarte multi candidati conform profilului cautat. Insa, uneori gasesc 6 persoane, alteori, 26 de persoane. De retinut este, insa, ca nu sunteti in concurenta cu ceilalti candidati, fiindca daca toti sunteti buni, pentru toti se va gasi loc, in companie.

Urmatorul articol cu raspunsuri pentru intrebarile cititorilor nostri il vom publica, ca de obicei, martea viitoare. Pana atunci, asteptam intrebarile voastre pe office@cumajungistewardesa.ro! Daca ai timp sau inca mai ai intrebari, verifica si raspunsurile publicate saptamanile trecute, aici: https://www.cumajungistewardesa.ro/qa-10-intrebari-si-raspunsuri-pentru-cititorii-nostri-2/

https://www.cumajungistewardesa.ro/qa-10-intrebari-si-raspunsuri-pentru-cititorii-nostri/

Zboruri line!

Nu sunt comentarii

Comenteaza