Se stie ca intre bautura si aviatie nu e o legatura prea stransa. La fel nici intre alcool si o tara musulmana. Atunci, cum te descurci cand lucrezi ca insotitor de bord intr-o tara araba si iti place ca, din cand in cand, sa consumi ceva bauturi alcoolice?
Licenta de alcool
Musulmanii nu au voie, din cauza religiei, sa consume alcool. Sub nicio forma. In tarile arabe unde legea este aplicata extrem de serios, nici macar turistii nu au voie sa guste din licoarea magica, pe taram musulman. Si totusi, daca mergi sa lucrezi ca insotitor de bord in UAE (adica la Emirates, Etihad, FlyDubai), ai dreptul sa consumi bauturi alcoolice atat in cluburi si baruri care au drept de vanzare, dar si sa iti cumperi din MMI (magazin specializat in vanzare de produse alcoolice), pe baza licentei de alcool.
Licenta de alcool este un card pe care il obtii de la politie, cu aprobarea companiei la care lucrezi. Pe baza acestui card, ai dreptul sa detii si sa consumi bauturi alcoolice in UAE, fara sa risti sa fii arestat. Musulmanii nu au dreptul de a obtine aceasta licenta.
In Qatar insa, regulile sunt mai stricte. NU ai dreptul de a aplica pentru o licenta de alcool, chiar daca esti occidental si de o alta religie. Totusi, in baruri si cluburi, se vand bauturi alcoolice.
In Arabia Saudita si alte tari musulmane, mai stricte, nu gasesti alcool nicaieri si esti arestat daca esti prins consumand sau avand asupra ta bauturi alcoolice.
*MMI – magazin care comercializeaza doar bauturi alcoolice, pe baza licentei de alcool. Aceste magazine sunt amplasate in afara centrelor comerciale si au o limita de vanzare, lunara, pentru alcool.
Alcool din aeroport
Cand aterizezi in DXB, vei descoperi „raiul duty-free”. Parfumuri, cosmetice, tigari si…alcool! Cat vezi cu ochii, la preturi incredibile. Asa ca, turistii si insotitorii de bord sunt tentati sa achizitioneze ceva bauturi si din aeroport. Tine minte ca ai voie sa aduci cu tine, in UAE, maximum 4L de alcool, la o intrare. Nu ai voie sa ii consumi in spatii publice, ci doar in apartamentul sau camera ta de hotel.
Regula celor 12 ore
Dupa cum spuneam mai sus, aviatia si alcoolul nu au nimic in comun. Sau, cel putin, nu ar trebui. De aceea, in aviatie exista o regula valabila atat pentru piloti cat si pentru insotitorii de bord: cu 12 ore inainte de inceperea duty-ului, nu mai ai voie sa consumi alcool. La inceperea duty-ului, exista testari aleatorii, pentru echipaj. Daca esti selectat, poti fi pus sa suflii in fiola, pentru a fi testat. Se intampla frecvent ca membrii echipajului sa fie testati pozitiv pentru alcool si sa fie concediati/trimisi acasa, imediat.
In stare de ebrietate pe strada
In UAE, unde 80% din populatie este formata din expati si turisti, legile tind sa devina putin mai permisive in privinta alcoolului. Totusi, daca esti prins consumand alcool pe strada, sau deranjezi spatiul public, prin starea ta de ebrietate, politia are dreptul sa te aresteze. De asemenea, chiar si taximetristul care te ia din club, are dreptul sa te duca la cea mai apropiata sectie de politie, daca el considera ca esti afectat prea puternic de alcool sau pur si simplu faci scandal sau vomiti in masina. In Qatar si alte tari arabe este valabila aceasta regula, insa acolo, astfel de incidente sunt mult mai rare, regulile fiind mai strict respectate.
Foto header: 1001cocktails.com
4 Comentarii
vezi ca ti a expirat licenta:-). asa ma gandeam si eu ca poti consuma linistit sub plapuma fara probleme.
[…] sa poti consuma alcool in UAE ai nevoie de o licenta de alcool. Licenta de alcool costa 160 dhs pe an (pe care ii primesti inapoi sub forma de voucher de […]
[…] detinerea unor bauturi spirtoase sa devina legala. Despre licenta de alcool din UAE, am scris aici: http://www.cumajungistewardesa.ro/alcoolul-aviatia-si-tarile-arabe/. Totusi, cand intri in UAE, nu ai voie sa ai asupra ta decat 4 litri de alcool (maximum), chiar […]
[…] detinerea unor bauturi spirtoase sa devina legala. Despre licenta de alcool din UAE, am scris aici: http://www.cumajungistewardesa.ro/alcoolul-aviatia-si-tarile-arabe/. Totusi, cand intri in UAE, nu ai voie sa ai asupra ta decat 4 litri de alcool (maximum), chiar […]