Avantajele și dezavantajele vieții de stewardesă

22 martie 2017
stewardesa emirates

Iti doresti de cand te stii sa… zbori. Visezi, zi de zi, ca iti petreci fiecare moment printre nori iar jobul de stewardesa este singurul lucru care te-ar face fericita. Cum Ajungi Stewardesa te ajuta sa iti implinesti visul, insa, incercam sa o facem cat mai realistic si sa iti oferim cele mai obiective argumente. Asa ca, mai jos, o sa iti spun, dupa mine, care sunt avantajele si dezavantajele vietii de stewardesa.

Avantaje
Călătorești

30 de zile, 10 destinatii, 6 continente. Cam asa arata o luna de zbor din viata unei stewardese. Buenos Aires, Londra, New York, Shanghai. Iti bei cafeaua la Paris, faci poze in Beijing, mananci in Bavaria. Vezi locuri cat pentru o viata si cunosti oameni noi in fiecare zi.

Hoteluri de 5 stele

Esti cazat in hoteluri de lux, ai mereu totul la picioare. Te obisnuiesti sa fii mereu cu valiza pregatita, si te simti mai confortabil intr-un hotel, decat la tine acasa. Incep sa iti placa miniaturile de sampon si sapun si evaluezi calitatea unui hotel in functie de felul in care arata camera, imediat.

Facilități, discount-uri, asigurări

Fiindca acest job te expune unor riscuri, companiile aeriene incearca sa iti ofere facilitati care sa te convinga sa faci aceasta meserie pentru mult timp. Iti ofera acces gratuit la sali de fitness, piscine, masaje si spa-uri. Asigurarile de sanatate sau de viata depasesc cateva zeci de mii de euro iar discounturile si biletele de avion pentru tine si familie te conving sa devii „dependenta” de acest job.

Cazare și transport

Cand alegi sa te muti in Orient, companiile aviatice iti asigura, gratuit, cazare si transport. Ai la dispozitie un apartament urias, mobilat si utilat, transport de acasa la colegiu si aeroport si uiti de grija oricarei facturi.

Vacanțe

Cand esti stewardesa, platesti, atat tu cat si rudele tale de gradul I, doar 10% din biletul de avion, la orice companie, catre orice destinatie. E drept ca biletul este de tip stand-by(adica te urci in avion doar daca sunt locuri libere), insa la pretul asta, merita!

Salariu

Salariile insotitorilor de bord sunt peste medie. Si pentru ca sunt multe riscuri atunci cand zbori, dar si pentru ca muncesti foarte mult, atat ziua cat si noaptea. In tara noastra, salariile depasesc usor 1000 de euro, iar in Orient ajung la 2500 de euro/luna sau mai mult, cand zbori pentru o companie privata.

15-16 Iulie – Curs de pregatire intensiv pentru interviul la o companie aeriana, de 2 zile, la Bucuresti (include pregatire pentru Emirates). Este un curs complex, in total 20 de ore de pregatire, in care ne ocupam nu doar de pregatirea ta pentru interviurile de angajare la Emirates, Wizz Air, Qatar Airways, Etihad, Saudia Airlines, Ryanair, Lauda Air, de simularea si rezolvarea probelor interviurilor dar si de realizarea CV-ului. Pozele profesionale le realizam tot impreuna la studioul foto si sunt incluse in cursul de pregatire. Oferim feedback individual si te ajutam sa iti imbunatatesti nivelul conversational de limba engleza. Detalii si inscrieri curs, aici: https://www.cumajungistewardesa.ro/curs-stewardesa/

livia-4
Dezavantaje
Problemele medicale și riscuri

Corpul uman nu este facut sa traiasca la 10.000 de metri altitudine, cu un nivel de oxigen scazut. Asa ca, atunci cand zbori, problemele medicale se agraveaza. Apar constant: dureri de spate, probleme de respiratie, probleme cu pielea, parul, unghiile sau afectiuni mai grave, de tipul cancerului de piele. Nici riscurile nu sunt de neglijat. Desi avionul ramane cel mai sigur mijloc de transport, in ultima vreme au aparut tot mai multe accidente aviatice.

Oboseala cronică și fusul orar

Cand zbori pe toate continentele, dormi cand apuci si niciodata nu stii in ce zi a saptamanii te afli, bioritmul tau se da peste cap si apar probleme gen: deprimare, oboseala cronica si afectiuni psihice. Mare grija la felul in care ai grija de tine, cand zbori.

Viata de familie

Toata lumea se intreaba de ce, de multe ori, vezi numai stewardese tinere. Multe domnisoare, dupa varsta de 30 de ani, aleg sa isi intemeieze o familie. Si, ca sa ai o familie, de multe ori este greu sa iti mai urmezi acest vis. Nu prea ai cum sa iti crezi copilul cand esti mereu plecata in lume, iar sotul, daca nu lucreaza in acelasi domeniu, intelege greu de ce lipsesti noptile si de Sarbatori, de acasa.

Un număr între 22.000

La Emirates, de exemplu, sunt 22.000 de insotitori de bord. Intre ei, esti doar un numar. Nimanui nu ii pasa de tine, ca om, de problemele si gandurile tale. Compania se gandeste doar la bugete, pasageri, reguli si cum sa faca sa fie cei mai buni. Nu se fac exceptii.

Diferențe culturale

Sa fii occidental intr-o tara araba e dificil. Sa fii femeie intr-o tara musulmana, e si mai greu. Diferentele religioase si culturale de care te lovesti cand alegi drumul Orientului, sunt uriase. Vorbesc aici despre : Ramadan, 5 rugaciuni pe zi, tinuta, limba.

Dorul de casă

Dusmanul numarul 1 al acestui job este dorul de casa. Dorul de familie si prieteni, dorul de ceea ce ai lasat acasa. Chiar daca ajungi in locuri unde nu ai crezut ca vei pasi vreodata, de cele mai multe ori o faci singur. Sarbatorile si zilele de nastere sunt petrecute fara cei dragi, iar viata celor de acasa merge inainte, fara tine. Dupa cativa ani, multe stewardese aleg sa revina in tara, pentru ca inteleg, dupa un timp, care sunt lucrurile importante in viata.

Am zburat aproape 4000 de ore, am calatorit sute de mii de mile, am vazut zeci de tari. Cand am tras linie, indiferent de cele de mai sus, am iesit pe plus. Am iesit invingatoare fiindca un astfel de job te dezvolta ca om si te face sa descoperi lumea si ceea ce iubesti cu adevarat!

Zboruri line!

15-16 Iulie – Curs de pregatire intensiv pentru interviul la o companie aeriana, de 2 zile, la Bucuresti (include pregatire pentru Emirates). Este un curs complex, in total 20 de ore de pregatire, in care ne ocupam nu doar de pregatirea ta pentru interviurile de angajare la Emirates, Wizz Air, Qatar Airways, Etihad, Saudia Airlines, Ryanair, Lauda Air, de simularea si rezolvarea probelor interviurilor dar si de realizarea CV-ului. Pozele profesionale le realizam tot impreuna la studioul foto si sunt incluse in cursul de pregatire. Oferim feedback individual si te ajutam sa iti imbunatatesti nivelul conversational de limba engleza. Detalii si inscrieri curs, aici: https://www.cumajungistewardesa.ro/curs-stewardesa

9 Comentarii

  • Reply Gabriel 22 martie 2017 at 1:21 pm

    Munca de FA, nu este usoara deloc, ba chiar din potriva, se poate spune ca e la fel cu cea de pilot, si cere un pret urias din punct de vedere Psihic si Fizic. Din aceasta cauza, e bine ca fiecare sa fie cat mai bine informat asupra tuturor aspectelor din aceasta viata, ca sa poate sa decida singur. In orice caz, pentru cei ca mine, indragostiti inflacarati de acest mod de a trai, nimic nu e mai important decat acel apus de soare, acolo sus, leganati de dulcea muzica a motoarelor cu reactie, acoperind un pasager in timp ce doarme, cu pina satisfactie de a oferi o parte din inima ta, lor.
    Eu asa o vad, asa o simt.

  • Reply andreea dea 22 martie 2017 at 1:22 pm

    as mai adauga ceva daca nu te superi. dezavantaje: trebuie sa suporti toti nebunii din timpul fiecarui zbor fara drept la replica, desi castigi o multime de bani si vezi atatea lucruri frumoase trebuie sa fie ciudat sa locuiesti intr un oras ca dubai si sa te arunci de la etaj din cauza depresiei. apropo s a sinucis vreo stewardesa?

    • Reply CAS 28 august 2014 at 3:23 pm

      Sunt multe de adaugat, pentru ca fiecare dintre noi se loveste de multe probleme. Da, s-au sinucis, nu stiu din ce cauze, insa, ca peste tot, exista si astfel de cazuri.

      • Reply alexandra 22 martie 2017 at 1:51 pm

        Chiar in cladirea vecina am avut un caz, un tip francez care a ajuns sa faca asta. A lasat un biletel inainte, a scris ca a pierdut totul in viata. Da, se intampla…

  • Reply Carina 22 martie 2017 at 1:45 pm

    Mă descurc destul de bine cu engleza și franceza, pentru vârsta mea. Încă mai am timp să-mi perfecționez vorbitul în engleză și respectiv, franceză, dar aș vrea să știu care sunt cerințele pe care trebuie să le îndeplinesc pentru a putea ajunge să am job-ul dorit- să fiu stewardesă. Vreau să știu în ce constau ”examenele”, testul în engleză și acea probă orală.
    Mulțumesc frumos!

  • Reply Sabrina 10 aprilie 2017 at 3:18 pm

    Poate parea mai tentanta viata de stewardesa decat este. Faptul ca „vezi” lumea e relativ. Cat vezi in 24/36 de ore?! Daca ai ajuns in KL deja de 2-3 la urmatoarele dati vei dori sa te odinesti si nu vei mai alega prin oras ca prima data. Faptul ca ajungi sa zicem in Sydney si stai maxim 2 zile nu inseamna ca ai vazut Australia.

    • Reply Cristina Toader 10 aprilie 2017 at 3:30 pm

      Buna, Sabrina! Cred ca depinde de fiecare. Intotdeauna am ales sa ies sa vizitez si sunt orase in care am ajuns si de 10 ori. Daca unii sunt comozi, asa este, nu poti spune ca e un avantaj sa calatoreasca, insa pentru multi, destinatiile nu sunt doar un hotel, ci chiar o „aventura”.

  • Reply Stefana 11 martie 2018 at 12:10 pm

    Am citit cu drag acest articol, foarte riguros descris’Dar vin si cu o intrebare, ce face un instoritor de zbor dupa ce ce isi incheie socotelile cu acest job? Aici ma refer ca optiuni pe piata muncii, caci la 35 de ani presupun ca inca exista dorinta de a munci.

  • Reply Danu 27 septembrie 2018 at 9:49 am

    Zimi terog o stuwardesa are parte de familie frumoasa in timp ce lucreaza

  • Comenteaza