Inca nu esti stewardesa, insa iti doresti sa stii toate detaliile pe care le presupune jobul de insotitor de bord si visezi, zi de zi, la viata minunata a unei stewardese. Pana cand iti implinesti visul, pariez ca zbori din ce in ce mai des cu avionul si iti place sa le admiri pe cele care imbraca uniforma de stewardesa. Dar, cum ar fi daca ai si remarca si ai stii ca se intampla ceva ciudat in avion, atunci cand apare o urgenta la bord si pasagerii inca nu stiu despre ce e vorba?
Mai jos, ai o lista de comenzi care se aud in avion, in cazul unei urgente, dar pe care doar insotitorii de bord le inteleg! Pilotii nu fac multe anunturi, ci doar cele de welcome si inainte de aterizare. Li se mai aude vocea in cazul in care urmeaza turbulente, sau, in cazul in care apar urgente, insa atunci se adreseaza echipajului si nu pasagerilor. Asa ca, chiar daca esti inca pasager, e bine sa stii ce se intampla!
„ Cabin crew to the flight deck”
Acest anunt atrage atentia asupra unei situatie anormale, fie o problema tehnica, o schimbare de traseu, o informatie pe care pilotul trebuie sa o transmita insotitorilor de zbor, pentru ca acestia sa stie ce urmeaza mai departe. Acesta cheama de fapt insotitorul de zbor in cockpit, pentru a-i oferi detaliile urgente.
“Attention crew at stations!”
Cand avem de-a face cu o situatie anormala, o urgenta de orice fel, capitanul avertizeaza echipajul in acest fel. Aceasta comanda nu vine niciodata singura, fiind urmata de altele, de avertizare sau de alarma falsa. Comanda poate veni la sol, sau in timpul zborului, iar insotitorii de bord se duc toti catre interfoanele de comunicare.
“Brace, Brace!”
Este pozitia de siguranta pe care orice persoana trebuie sa o ia inainte de impact. Cand auzi aceasta comanda, (si iti doresc sa nu o auzi niciodata, pentru ca de-obicei urmeaza o aterizare fortata), trebuie sa iti sprijini mainile si capul pe spatarul scaunului din fata ta. Poate fi o urgenta pregatita (de care stii de 15 minute), sau poti auzi din senin aceasta comanda, ceea ce inseamna ca mai ai 30 de secunde pana la impact.
Lumina rosie la interfon
Culoarea rosie este folosita in intercomunicatiile dintre stewardese si piloti. Orice telefon dat intre ei va aprinde o lumina rosie, steady. Atunci cand capitanul suna in cabina, apare o lumina rosie care clipeste, pentru ca acest lucru nu se intampla de obicei si atentia trebuie indreptata catre acel telefon, deorece poate fi comunicat ceva important.
Orice alt fel de comunicatie via interfon intre toti insotitorii de zbor si piloti, facuta in comun, reprezinta de obicei o situatie neobisnuita si apare lumina rosie care clipeste.
Sunet intermitent
Orice implica o repetitie a sunetelor ding ding ding sau ding-dong, ding-dong, ding-dong, de mai mult de 3 ori, sau pe o durata de mai mult de 30 de secunde, reprezinta o urgenta, o situatie anormala, fum/foc in cabina.
Jobul de stewardesa inseamna mult mai mult decat sa plimbi o tava cu mancare printre pasageri, sau sa ai grija de copiii mamelor singure din avion si sa urci bagaje in compartimente. Inseamna sa fii atenta atat la sunetele din avion, la mirosuri, lumini sau situatii neprevazute, toate in acelasi timp. Plus ca mai trebuie sa si afisezi un zambet placut, pentru pasageri. Jobul de stewardesa presupune pregatire serioasa, studii de specialitate si atentie sporita la detalii, asa ca nu oricine e facut pentru asta.
Zboruri line!
* De mentionat ca mai sunt multe alte situatii de urgenta care pot sa apara la bord (fum, foc, decompresii), iar unele comenzi pot sa difere de la companie la companie. Insa, ideea este aceeasi!
Nu sunt comentarii