De la A la Z. Terminologia aviatica din viata unui insotitor de bord

11 decembrie 2018

Cand ajungi stewardesa, intreaga ta viata se schimba. Inveti mult si multe, vocabularul tau se schimba, la fel si modul in care comunici. Si cuvintele cu care o faci. Si, pentru ca citim mult despre avioane si incercam mereu sa fim la curent cu toate noutatile, am dat peste un articol care ne-a placut mult. Mai jos, o sa va prezentam un alfabet aviatic, pe care orice viitor insotitor de bord il intelege.

Aft 

Partea din spate a avionului

Bulkhead

Perete despartitor dintre cabine, bucatarie si cabina pasagerilor sau pur si simplu, situat in zona iesirilor de urgenta. De-obicei in aceasta zona se afla scaune cu mai mult spatiu la picioare.

CSM

Cabin Service Manager este seful de cabina, cel care raspunde de ce se intampla la capitolul service si safety cu pasagerii. Bineinteles, capitanul este superior, insa peste cabin crew, el raspunde si relationeaza cu pasagerii.

Disarm Doors

Auzim atat de des aceasta comanda – dezarmati usile – incat aproape ca o visam. Inainte de orice decolare usile se armeaza (Arm doors), practic se armeaza toboganul, si inainte de parcarea avionului la poarta, se dezarmeaza. Este o comanda care se face de toti insotitorii de bord.

Escape slide

Este vorba despre toboganul care se deschide automat atunci cand deschizi usa in mod armat, in cazul in care ai o urgenta. Toboganul(slideul) se umfla, iar pasagerii se pot evacua pe el, rapid, in afara avionului.

Forward

Partea din fata a avionului;

Galley

Bucataria avionului si locul in care insotitorii de bord au toate cutiile cu mancare, bauturi si cuptoare. Locul unde se pregateste mancarea si bautura inainte de a fi servite pasagerilor si locul unde insotitorii de bord petrec cea mai mare parte a zborului.

Hat rack

Compartimentele de deasupra scaunelor, unde se pun bagajele pasagerilor si se afla si o serie de echipamente de urgenta. Se mai numesc si overhead compartments.

IFE

In Flight Entertainment system este sistemul din avioane care asigura vizionarea hartilor, filmelor si documentarelor pentru pasageri. Acele mici televizoare din scaunele pasagerilor contin toate acest sistem de divertisment pentru pasageri.

J Class

J este prescurtarea pentru Business Class.

Kit

In avion exista mai multe kituri. Sunt de fapt pachete speciale, dedicate mai multor tipuri de urgente: medical kit (trusa medicala), survival kit (kit de supravietuire), emergency kit (kit de urgenta), etc.

Layover

Un zbor cu layover inseamna un zbor cu ramanere – in care echipajul ramane in destinatia in care a ajuns, la hotel. Layoverele sunt de la 24 de ore pana la 72 de ore, in functie de durata zborului.

Medlink

Un sistem medical online, disponibil 24/7, prin care echipajul poate contacta o echipa de medici, in timpul zborului, chiar daca avionul se afla la 10.000 de metri altitudine. Este utilizat de multe companii aeriene si s-a dovedit foarte eficient in salvarea pasagerilor.

Notoc

Notification to the captain – este un formular pe care trebuie sa il completezi atunci cand in avion ai orice fel de Dangerous Goods (pot fi scaune cu rotile si baterii de litium, butelii de oxigen portabile, animale, etc.).

Outstation

Un oras in care echipajul ramane peste noapte, in afara bazei din care zboara.

Port

Un aeroport care nu este baza din care zbori. Multe stewardese trebuie sa fie flexibile si desi au baza intr-un oras, zboara totusi din altul, pentru a ajunge acolo unde este nevoie de ele.

Qatar Airways

Una dintre cele mai mari companii aeriene din Orient si din lume. A obtinut de nenumarate ori premiul pentru cea mai buna companie aeriana din lume (2017).

Raft Accesory Kit

Un kit de supravietuire care se afla in avion si contine rachete de semnalizare, ghid de supravietuire, pastile de iod, aparat de purificat apa. Acest kit are rolul de a ajuta pasagerii si echipajul in cazul nefericit in care avionul se prabuseste.

Special Meal

Meniurile companiilor aeriene ofera acest timp de serviciu pentru pasagerii care doresc un meniu special. Fie ca au ceva probleme medicale (meniu fara gluten, fara zahar – pentru diabetici, pentru bebelusi, etc.) sau doar pofta sa incerce ceva special, fiecare pasager isi poate alege tipul meniului atunci cand isi cumpara biletul de avion. Daca nu faci aceasta alegere, primesti meniul standard, oferit tuturor.

Taxi

Timpul petrecut de avion ruland pe pista, de la/inspre poarta de imbarcare. Practic perioada in care avionul ruleaza pana la pista, din momentul in care incepe sa se miste, si invers.

Uniform

Uniforma inseamna mai mult decat vedem in poze sau pe youtube. Pijamelel, manusile de cuptor sau ciorapii, toate fac parte din uniforma unui insotitor de bord si trebuie sa fie disponibile pe toate zborurile. Altfel, poti fi offlodat.

VGML

Vegetarian Meal – sau meniu vegetarian, un tip de meniu special servit pentru pasageri.

We care

Un tip de service specific companiei Emirates, facut de insotitorii de bord, si care practic inseamna o runda de bauturi de improspatare, snackuri, curatenie si verificare toalete, toate intre servirea meselor. Practic este o asigurare ca toti pasagerii sunt multumiti si „bagati in seama”.

X-ray, Yankee si Zulu – ultimele 3 litere ale alfabetului aviatic de 26 de litere.

Zboruri line!

Sursa: Cabin crew Wings

25-26 martie – Curs de pregatire intensiv pentru interviul la o companie aeriana, de 2 zile, la Bucuresti. Este un curs complex, in total 20 de ore de pregatire, in care ne ocupam nu doar de pregatirea ta pentru interviurile de angajare la Emirates, Wizz Air, Qatar Airways, Etihad, Saudia Airlines, Ryanair, de simularea si rezolvarea probelor interviurilor dar si de realizarea CV-ului. Pozele profesionale le realizam tot impreuna la studioul foto si sunt incluse in cursul de pregatire. Oferim feedback individual si te ajutam sa iti imbunatatesti nivelul conversational de limba engleza. Detalii si inscrieri aici:  https://www.cumajungistewardesa.ro/curs-stewardesa/

Nu sunt comentarii

Comenteaza