Pe Alexandra o stiu de mult timp deja. Cu un ras molipsitor si multa voie buna, am trecut prin multe impreuna si am invatat una de la alta, in fiecare zi. M-am bucurat ca un copil mic atunci cand, dupa o zi grea de recrutare, a obtinut un job ravnit de atatea sute de persoane: jobul de stewardesa. Acum, sunt mandra de ea, mandra ca a imbracat uniforma, si-a primit aripile si calatoreste in toata lumea! Iata povestea ei:
1. Cum şi când ai realizat că vrei să ajungi stewardesă? E un vis pe care îl aveai de când erai copil sau ţi l-ai descoperit mai tariu?
Pentru că suntem într-o continuă evoluţie şi expansiune, şi visele noastre prind noi dimensiuni, pe măsură ce creştem şi cunoaştem mai mult. Astfel încât, nu, nici măcar nu era în “scrisorile de dragoste”, visul ăsta. Am fost absolut din întâmplare la un interviu, am observat că am ceea ce ei caută, iar apoi, a fost doar o chestiune de timp până să “mă aşez” la compania mea.
2. Ai aplicat, aşadar la Smartlynx. De ce?
Cu Smartlynx, iarăşi a fost mâna destinului. Ba chiar, îmi aduc aminte că şi întârziasem la recrutare (nu încercaţi asta). Având în vedere că nu ştiam absolut nimic despre ei, am plecat de acasă cu nicio aşteptare. Aşa cum bine mă sfătuiai şi tu, Cristina, să fii relaxat e unul din cele mai bune lucruri pe care le poţi face, pentru că asta le inspiri şi lor şi logic, şi pasagerilor. Mi-am dorit să învăţ ce înseamnă să fii într-o echipă. Îmi place să improvizez pe parcurs, deci să fiu provocată să mă dezvolt în fiecare clipă. Să gândesc cu mintea mea, ştiind că există încredere de ambele părţi. Avantaj mare, cu Smartlynx,din punctul meu de vedere, este că stai într-o bază, până şi 6 luni şi ai timp să explorezi oamenii, cultura, locul.
3. Cum a fost interviul de recrutare?
Foarte relaxat şi logic. Ador asta la ei, sunt simpli, concişi şi oneşti. Facem o treaba, împreună, care sa ne ajute pe toţi. Dacă drumurile noastre se despart, no problem. Fără răşini, jocuri psihologice şi ghicitori. Eşti tratat ca un om matur, inteligent, din prima clipă, nu ai de ce să dovedeşti că eşti unul. Dacă greşeşti, pe parcurs, atunci există discuţii, nu execuţii. Îmi aduc aminte că m-am aşezat lângă o colegă de a mea, ce venise la recrutare, deşi în ziua respectivă avuse un accident cu un geam de la cabina de duş, care căzuse pe ea. Era bandajată, amărâtă toată. A luat.
Au fost 4 evaluatori, dar Sanita, managerul nostru, a ieşit în evidenţă. Avea personalitate şi ştia exact ce caută, ce are de făcut. Mi-a plăcut asta. Mi-a câştigat încrederea, deşi compania nu are un brand care vorbeşte despre sine. Are substanţă.
Am trecut de toate probele (interviu engleză, 2 exerciţii de grup,1 exerciţiu în care îţi prezinţi partenerul de echipa), iar a două zi am revenit pentru interviul one on one, unde am fost prima pe ziua aceea. Sanita mi-a mulţumit pentru energia pe care le-am dat-o, la început de zi şi am simţit că sunt acasă. Nu era nevoie de mai mult pentru mine.
La nici două săptămâni distanţă, începeam trainingul, la Bucureşti, cu Irina Udrea, o profesionistă şi o persoană cu substanţă frumoasă. Ea mi-a dat încredere, m-a motivat şi mi-a consolidat “coloana vertebrală”, în ceea ce priveşte aviaţia. Dar m-a şi temperat şi instruit.
4. Ai început deja să zbori pentru Smartlynx. Cum ţi se pare noul job? Ce „probleme” te aştepţi să întâmpini?
Ca în orice job, e bine să-ţi revizuieşti constant propria-ţi perspectivă asupra ta, a celorlalţi, a jobului etc. Dacă alegi să te plângi şi să te auto-sabotezi, asta vei atrage. Zboruri dificile, colegi urâcioşi, salariu mic. E o regulă a vieţii. Eu zbor de 3 luni şi deşi sunt provocată, aleg să văd doar partea plină a cupei, când n-oi mai avea motive să stau…plec. E simplu. Zborurile, deocamdată, sunt bine echilibrate cu zilele libere, deci nu mă simt surmenată.
Pasageri dificili – nu cred în ei. Principiul cu pasagerii “cranky” e simplu: smile and wave. Şi niciodată, dar niciodată, nu o lua personal. Ei au ceva de împărţit cu uniforma ta, nu cu tine. Lasă grijile în avion, nu le lua în valiză.
5. Ce crezi că a contat la interviu? Ce a făcut diferenţa între ţine şi ceilalţi candidaţi?
Lipsa aşteptărilor, a presiunii pe care ţi-o pui tu asupra ta. A nevoii de a fi validat de altcineva (care oricum, te vede pentru prima oară).” Dacă recrutorul X nu mă vrea, înseamnă că nu sunt un om competent” Greşit. Relaxarea, automat te face să fii transparent, să ai o conversaţie reală cu omul din faţă ta, deci să fii de încredere.” Nu am nimic de ascuns, e un joc de cerere şi oferta, deci hai să vedem dacă ne potrivim “- asta gândeam.
6. De ce ai ales o companie din Europa şi nu te-ai orientat către Orient?
Ei, păi cum să nu recunosc că şi eu am fost fermecată de mirajul companiilor din Orient? Până am simţit despre ce e vorba, iar apoi am întâlnit o colegă, aici, care mi-a confirmat fricile; muncă multă pe cam aceeaşi bani, pasageri cu adevărat indisciplinaţi, orar nebun şi layovere neconvingătoare.
În primul rând, refuz să fiu un număr, un tag, forţă brută de muncă şi cam atât. Apoi, eu nu pot să-mi consum viaţa, uitându-mă în fiecare secundă peste umăr să văd cine mă bârfeşte, sabotează, raportează. Asta, apropo de “cultural differences”. Smartlynx e compania perfectă în care te poţi dezvolta, creşte, având încredere în tine şi skill-urile tale. Într-un final, am ales Smartlynx pentru că refuz să fiu abuzată şi terifiată, cu gândul constant că “voi fi trimisă acasă”, din motive necunoscute. Am o încredere nebună că viaţa ştie ce face cu mine, drept pentru care mă las pe mâna ei. I just enjoy the ride.
7. Care este sistemul de lucru pentru însoţitorii de bord Smartlynx? Dar beneficiile?
În principiu, totul e foarte bine. Smartlynx este o companie charter (deci, noi ducem oamenii în vacanţe, în locaţii turistice) şi ACMI (suntem contractaţi de alte companii din lume). Bref: eşti trimis dintr-o baza în altă,în funcţie de unde e proiectul respectiv. Paris, Nantes, Manchester, Hanoi, Cairo, Copenhaga sunt doar câteva din bazele Smartlynx şi credeţi-mă, e în plină expansiune.
Deci la finalul zilei, pe CV-ul tău poate scrie nu doar că ai lucrat pentru Smartlynx ci pentru compania X din Anglia sau Y din Egipt, iar asta spune despre tine cât de flexibil şi bun colaborator eşti, la nivel internaţional şi multi-cultural.
Îţi permiţi nu doar să călătoreşti, dar să locuieşti, propriu-zis, în oraşe diferite. De exemplu: eu mi-am petrecut toată luna decembrie în Paris. Deci, am avut timp nu doar de shopping şi vizitat, ci am observat dacă mi-ar plăcea să mă mut acolo, dacă mi-ar fi bine acolo. Practic, testezi diferite feluri de viaţă, intri în energia oraşului respectiv, timpul îţi permite asta. Acum, scriu acest interviu din Hanoi, Vietnam, unde mai am de petrecut o luna, cel puţin. I love it.
Cât despre salariu, vin din România, deci orice salariu ce depăşeşte 450 de euro, mă surprinde. Lăsând gluma la o parte, nu sunt exploatată pentru banii pe care îi câştig, stau în hoteluri (decente spre luxoase) cu mic dejun, saună, sala incluse, deci eu aleg ce fac cu banii mei. Am colegi care au strâns bani, am colegi care preferă să călătorească şi să exploreze lumea. Alegerea este doar a ta. Ideea e că…ai ce alege.
8. Sfaturi pentru cei care îşi doresc o carieră în domeniu?
Să-şi extragă relaxarea din ideea că nu doar ei te aleg pe tine, ci şi tu pe ei. Observă şi alege compania ce simţi că te reprezintă, îţi place. Evita să alegi un nume doar pentru că e un brand renumit. Am mâncat foie gras şi nu îmi place, deşi e “produs de lux”. Apoi când am aflat şi cât de mult suferă raţa sau gâsca respectivă, chiar îl evit. Poate se înţelege metafora. Aviaţia este un loc de joacă, dinamic, în plină expansiune, Deci, au nevoie de oameni, în continuu. Fără a leza, jobul asta nu e pentru oricine, deci înainte de toate, vezi exact ce te motivează. Dacă e doar salariul, nu vei fi foarte fericit. Văd colegi care plâng după viaţa de acasă…nu îi înţeleg. Îşi fac rău singuri, iar la sfârşitul lunii, salariul nu îţi ţine prea mult de cald pentru că banii sunt perisabili.
În final, ai încredere în tine. Aşa cum am scris mai sus, nu te desconsidera pentru că un recrutor a zis “pas”, acum. E evident că lucruri mult mai bune te aşteaptă. Viaţă are un simţ al umorului desăvârşit, ia-ţi timp să-l observi şi nu te încrâncena. Cu siguranţă ai un loc al tău pe care nimeni nu ţi-l va lua.
Respectă-te şi iubeşte-te!
Multumim, Alexandra, pentru incurajari si vorbele frumoase, abia asteptam sa te intalnim printre nori!
Zboruri line!
Daca vrei sa ajungi stewardesa Smartlynx, participa pe 13 Februarie la interviul Open Day de la Bucuresti. Ai aici detalii: https://www.cumajungistewardesa.ro/13-14-februarie-interviu-smartlynx-la-bucuresti/
Daca vrei sa te pregatesti cu Cristina Toader pentru interviul Smartlynx, scrie-ne pe office@cumajungistewardesa.ro pentru a programa un curs privat: https://www.cumajungistewardesa.ro/one-to-one-cursuri-individuale-cum-ajungi-stewardesa/
4 Comentarii
Bravo, Vrabiuta! Ce placut e sa aud vesti despre tine in felul acesta! Felicitari si sa ai parte de tot ce e mai frumos! #highschool years 🙂
Ne poti spune care este salariul de baza si adăugând orele de zbor la cat ajungi ?mersi
daca am aparat dentar are rost sa merg la interviu? ma accepta cu aparat?
Buna, poti merge si sa le spui ca il dai jos la angajare.