Alice a fost imaginea Wizz Air in urma cu cativa ani, cand abia aparuse pozitia de Wizz Ambasador. A castigat mii de voturi si a reprezentat cu mandrie compania la diferite evenimente, conferinte de presa, spoturi de promovare sau zboruri inaugurale. Dupa aproape 3 ani in care a purtat uniforma roz, a ales sa treaca la un alt nivel si a plecat sa zboare ca stewardesa Etihad! Si in Abu Dhabi s-a afirmat rapid, ochii albastri si zambetul perfect reusind sa ii deschida multe usi si sa o faca sa priveasca cu seninatate orice zbor. Acum, Alice a ales sa impartaseasca cu voi pasii pe care i-a parcurs pentru a deveni stewardesa si sa demonstreze ca nu ai nevoie de experienta in aviatie ca sa iti poti face o cariera in acest domeniu. Iata povestea ei!
- Cum si cand ai decis sa ajungi insotitor de zbor?
Acum cativa lucram ca Assistant Manager. Acest job presupunea o muncă de birou şi un program fix. Am realizat repede că acest tip de job nu mi se potriveşte pe termen lung, prin urmare, trebuia să fac o schimbare şi să aleg o carieră diferită, mai dinamică. O prietenă mi-a sugerat că aş fi potrivită ca însoţitor de bord, având în vedere studiile şi personalitatea. Era o meserie care m-a atras întotdeauna, însă eram sigură că este un proces foarte dificil să ajung acolo.
- De ce ai ales Wizz Air pentru inceputul carierei tale?
Am început să caut informaţii despre ce presupune cariera de însoţitor de bord şi am verificat website-ul Wizz Air pentru a afla când sunt programate sesiuni de recrutare. Wizz Air isi cladise deja o reputatie buna in Romania. Este o companie ce se dezvolta constant iar stabilitatea jobului a fost un criteriu important pentru mine. Mai mult decat atat, Wizz Air ofera posibilitatea de a zbura din orasul tau, bucurandu-te de familie si prieteni odata ce ai terminat zborul.
- Cum a fost interviul? Cum a fost trainingul?
Primul lucru de care îmi aduc aminte este numărul mare de aplicanţi prezenţi, situaţie care te face să te simţi copleşită şi uşor emoţionată. Interviul a durat două zile şi a fost împărţit în patru runde de selecţie: prezentarea personală, partea de role play, interviul de grup şi cel clasic – întrebări din CV. Fiecare etapă este eliminatorie. Prin urmare, pe măsură ce grupul celor rămaşi devine din ce în ce mai restrâns, emoţiile cresc. La fel însă şi încrederea in sine şi determinarea de a reuşi. Personal, cred că partea interviului de grup este cea mai dificilă pentru că rezultatul final depinde de buna comunicare dintre candidaţi. Pe de altă parte, mi-a plăcut foarte mult partea de role play, unde a trebuit să fac faţă unei situaţii din viaţa reală. Trainingul este dificil deoarece neavand experienta in domeniu toate informatiile sunt noi. De asemenea, acestea trebuie asimilate intr-un timp relativ scurt, dar cu siguranta merita efortul.
- Ai intampinat probleme tehnice sau medicale pe zboruri?
Aviatia este un domeniu foarte dinamic. Zboruri multe, flux mare de pasageri, este inevitabil sa nu te lovesti de asemenea probleme. Dar, din fericire, nu am avut evenimente serioase pana acum. Oricum, experienta te face sa nu mai consideri nici macar o aterizare cu peripetii ceva neobisnuit. Totul e bine cand se termina cu bine.
- Ai fost WIZZ Ambassador. Ce a reprezentat asta, mai exact, pentru cariera ta de stewardesa?
A fost o onoare pentru mine sa fiu WIZZ Ambassador, deoarece am fost aleasa in urma unei votari. Am participat la diferite evenimente, conferinte de presa, am filmat spoturi de promovare si am operat zboruri inaugurale, unul din ele fiind ruta extrem de asteptata de catre toti cei pasionati de calatorii, Bucuresti-Dubai. Am avut practic sansa sa promovez pasiunea mea pentru acest job si sa combin zburatul cu aceste evenimente placute.
- Ai plecat dupa 3 ani din Romania catre Orient. De ce Etihad?
Am plecat dupa aproape 3 ani de la Wizz Air si m-am orientat catre Etihad. Am strans informatii despre cele mai importante companii aeriene din Orientul Mijlociu si am decis sa plec la Sofia, in Bulgaria pentru a sustine un interviu cu Etihad, atunci cand s-a ivit ocazia. De acolo inainte totul s-a derulat foarte rapid.
- Care sunt diferentele dintre o companie araba, din Orient si o companie low cost din tara noastra?
Sunt foarte multe diferente, dar nu in ceea ce priveste siguranta. Safety first. In primul rand, Etihad este o companie de tip full service, pe cand Wizz Air este o companie low cost ce ofera pasagerilor posibilitatea de a-si construi pachetul de zbor preferat. In plus, ospitalitatea din Orientul Mijlociu este recunoscuta in intreaga lume, am invatat o multime de lucruri legate de service in anii petrecuti acolo. In First Class, spre exemplu, service-ul este aliniat cu cel al restaurantelor cu stele Michelin. La Wizz Air as putea spune ca am avut mai mult senzatia unei familii, pe cand la Etihad a fost o perioada intensa de dezvoltare personala.
- Ce probleme ai intampinat ca femeie in tarile arabe?
Am plecat din tara cu emotii pentru ca ma indreptam spre o tara araba si am descoperit o lume cu totul diferita de ceea ce imi imaginam. Un mix de culturi si nationalitati, traditie impletita cu modernism, Orient influentat puternic de Occident. Nu am intampinat probleme, Abu Dhabi este un oras foarte sigur chiar si pentru o femeie singura.
- Care sunt destinatiile tale preferate?
In Los Angeles sunt convinsa ca voi locui la un moment dat. Este, fara discutie, orasul meu preferat, cu cele mai frumoase apusuri. Imi mai plac Singapore, Hong Kong si Moscova. Si as putea sa mai continui, cu siguranta!
- Daca ar fi sa alegi din nou, ce ai alege, Romania sau Orient?
Momentan Romania, dar evident daca m-as intoarce in timp as merge pe aceiasi pasi care m-au ajutat sa ma dezvolt pe toate planurile si sa devin persoana din prezent.
- Care sunt avantajele si dezavantajele la ambele companii aeriene?
Cum am spus si mai sus, la Wizz Air este un grup mai mic, deci se creeaza mai usor legaturi de prietenie. Iti poti cladi o reputatie si o cariera pe termen lung. La Etihad esti cumva pe cont propriu, se intampla destul de rar sa zbori cu oameni cunoscuti. Pe de alta parte, este o sansa extraordinara de dezvoltare personala. Si in baza unui dosar curat poti promova destul de usor.
- Cum esti privita de familie si prieteni, cand lucrezi ca stewardesa? Te-ai lovit de preconceptiile celor din jur?
Mi se pare ca taberele sunt impartite in doua: cei carora li se pare minunat ca poti vedea toata lumea si ca ai un job interesant si cei care te compatimesc pentru programul haotic si iti reamintesc ca trebuie sa iti faci o familie. Eu sunt balanta, cred cu tarie intr-un echilibru intre cele doua.
- Cum vezi noile stewardese angajate in domeniul aviatiei? Sfaturi pentru cei care sunt la inceput de drum?
Cred ca pentru oricine are primul contact cu aviatia este putin coplesitor. Le recomand sa acorde importanta trainingurilor si sa invete teoria, desi manualele sunt destul de groase. Cunoasterea inseamna putere. Apoi le spun sa se bucure de experienta, este intr-adevar o lume fascinanta.
Zboruri line!
Nu sunt comentarii