Motivele pentru care poti fi concediata cand esti stewardesa

31 iulie 2014

 

Ai sperat toata viata sa ajungi stewardesa. Ai muncit, ai sperat, ai crezut in visele tale si iata ca ai reusit sa ajungi acolo unde ti-ai dorit. Insa, aviatia e un domeniu extrem de strict si orice greseala poate fi fatala. Asa ca mai toate companiile aeriene au reguli foarte stricte cand vine vorba despre insotitorii lor de bord, mai ales ca acestia reprezinta imaginea companiei chiar si cand nu poarta uniforma.

Asa ca, citeste cu atentie cateva motive pentru care iti poti pierde jobul de stewardesa, pentru care ai muncit atat de mult.

#1 – Nerespectarea regulilor interne. Fie ca e vorba de o companie din Orient, fie ca e vorba de o companie de la noi, regulile interne sunt extrem de stricte si importante. Respectarea ierarhiei, discutiile cu managerii si colegii sau tinuta pe care o afisezi la sediul firmei (mai ales intr-o companie araba), sunt motive pentru care primesti avertismente grave. In multe companii, la 3 avertizari, iti pierzi jobul.

#2 – Plangeri de la pasageri sau colegi. Cand lucrezi in relatii cu publicul, este foarte important cum te descurci cu oamenii din jur. Trebuie sa ai multa rabdare si sa nu iti iesi din fire sub nicio forma. In fiecare zi lucrezi cu oameni si culturi diferite, si iti va fi extrem de greu sa te abtii, insa trebuie sa o faci, pentru ca, de multe ori, la 2-3 zile dupa zbor, te poti trezi cu o plangere scrisa de la un pasager sau chiar de la un coleg de pe zbor. Regula este de obicei aceeasi: in functie de cat de grava este abaterea, la 3 “warning-uri”, esti concediat.

#3 – Alcool si droguri. In orice domeniu lucrezi, nu ai voie sa te prezinti la serviciu sub influenta bauturilor alcoolice sau a stupefiantelor. Cand vorbim de aviatie, este parca si mai important. Tine minte ca, zi de zi, exista o selectie aleatorie si poti fi testat pentru consum de droguri si alcool. Daca esti depistat pozitiv, esti concediat pe loc. Chiar si in viata personala, in cazul in care lucrezi pentru o companie araba, trebuie sa ai mare grija cu alcoolul. In cazul in care faci “galagie” pe strada si ajungi la politie, compania are dreptul sa te concedieze, desi nu erai in timpul programului.

#4 – Interviuri /media. Fiecare companie are cativa insotitori de bord trainuiti sa ii reprezinte in presa si la diferite evenimente. Daca oferi interviuri si apari in presa (ziare, reviste, emisiuni sau bloguri), fara acordul companiei, poti fi concediata. Este valabil si daca postezi pe retele de socializare, poze cu tine in uniforma. Companiile arabe sunt extrem de stricte la acest capitol.

#5 – Neindeplinirea sarcinilor de serviciu. In acest caz, vorbim despre felul in care iti faci treaba si este clar. Este valabil in orice domeniu. Daca superiorii tai nu sunt multumiti de felul in care muncesti, au dreptul sa te concedieze, dupa cateva avertizari in prealabil, bineinteles.

#6 – Intarzieri repetate. Aviatia e militarie. Zilnic, sunt mii de zboruri in lume, si milioane de oameni calatoresc de la un capat la altul al lumii. Asa ca, punctualitatea este obligatorie in acest domeniu. Daca nu te poti “angaja” sa fii punctuala, mai bine incerci sa te reprofilezi, pentru ca intarzierile, chiar si de 2 minute, sunt aspru sanctionate. Imagineaza-ti ca nu pot tine un avion plin cu pasageri, pentru ca intarzie o stewardesa.

#7 – Sustragerea de bunuri din avion. In toate companiile, angajatii au “tendinta” de a lua acasa mici “chestii” din avion. Ca e un suc, o apa, o bere, un sandwich sau un servetel umed, acestea sunt proprietatea companiei, si nu ai dreptul sa le iei acasa. In tarile arabe, bagajele stewarzilor sunt scanate si la coborarea din avion. Cum ar fi daca toti cei 18.000 de stewarzi de la Emirates ar lua zilnic, cate un servetel umed, acasa?

Motive pentru concedieri sunt extrem de multe. La toate cele de mai sus se pot adauga reguli diferite pentru fiecare companie, in functie de cultura organizationala sau de tara in care te afli. Asa ca ai grija cand ajungi acolo unde iti doresti: jobul de stewardesa este greu de tinut si trebuie sa muncesti zi de zi pentru asta.

  • 13-14 iulie – Curs de pregatire intensiv pentru interviul la o companie aeriana, de 2 zile, la Bucuresti. Este un curs complex, in total 20 de ore de pregatire, in care ne ocupam nu doar de pregatirea ta pentru interviurile de angajare la Emirates, Wizz Air, Qatar Airways, Etihad, Saudia Airlines, Ryanair, de simularea si rezolvarea probelor interviurilor dar si de realizarea CV-ului. Pozele profesionale le realizam tot impreuna la studioul foto si sunt incluse in cursul de pregatire. Oferim feedback individual si te ajutam sa iti imbunatatesti nivelul conversational de limba engleza. Detalii si inscrieri aici:  https://www.cumajungistewardesa.ro/curs-stewardesa/

6 Comentarii

  • Reply Stela 13 martie 2017 at 1:53 pm

    Din ce motiv la Qatar Airways este mai strict decit la Emirates ?

    • Reply Cristina Toader 14 martie 2017 at 10:58 am

      Reguli impuse de tara (Qatar este mai strict decat UAE). In rest, companiile impun propriile reguli.

  • Reply Melinda 6 august 2018 at 11:11 am

    Buna ziua! Din cauze personale, mai exact religioase nu pot sa lucrez sambata. Intrebarea mea ar fi daca as avea sanse sa nu lucrez sambata in cazul in care as deveni stewardesa? Este posibil?

    • Reply Cristina Toader 6 august 2018 at 11:21 am

      Buna, din pacate nu este posibil.

  • Reply Stefania 6 aprilie 2019 at 8:19 am

    Buna, văd ca la punctul 4 ai specificat “Este valabil si daca postezi pe retele de socializare, poze cu tine in uniforma. ” eu am văzut pe tot Facebook ul cât și pe Instagram mii de poze cu stewardese in uniformele respective, cum explicați asta ?😁

    • Reply Cristina Toader 8 aprilie 2019 at 10:23 pm

      Draga mea, pozele cu stewardese, in avion, sunt permise. Insa poze cu tine in uniforma de stewardesa, doar cu sutien pe sub sacou, de exemplu (asa cum am vazut), nu sunt permise. De asemenea, in timpul trainingului toate companiile mari interzic stewardeselor sa posteze poze cu ele in uniforma si multe companii din Arabia Saudita interzic pe tot parcursul contractului.

    Comenteaza