Povestea Dianei, viitoare stewardesa Flynas

16 ianuarie 2017

 

Companiile din Orient creeaza un miraj aparte. Femei si barbati, de diferite varste, cu studii care mai de care mai elevate, se inghesuie, lunar, la interviurile acestora sperand la ravnitul job de insotitor de bord. Un job care le va schimba viata. Un job care nu este doar un loc de munca ci un stil de viata. La fel a facut si Diana Turcu si iata ca, la putin timp dupa ce si-a pus in cap asta, la doar 25 de ani, a reusit sa isi indeplineasca visul si urmeaza sa zboare ca stewardesa pentru compania Flynas, din Arabia Saudita.

1. Cum si cand ai realizat ca vrei sa ajungi insotitor de bord?

Totul a plecat de la o simpla idee și din dorința de a-mi schimba modul de viața! Din câte știu, poate pentru multe fete acest job este doar un vis greu de îndeplinit. Am avut nevoie de multă răbdare și voința de a profesa această meserie, dar și de încăpățânare, deoarece drumul până la final, este lung si dificil. Însă, ce pot spune, este că primul pas facut spre aceasta cariera a fost inscrierea la Scoala de Aviatie si mulțumesc din tot sufletul UniversiFly Cluj pentru oportunitatea pe care mi-a oferit-o, de a face cursul de însoțitor de bord. În cele 4 săptămâni de curs am cunoscut oameni noi, am legat prietenii frumoase, cu alte cuvinte mi s-a schimbat viața total, la 180 de grade si am inteles ca aceasta este meseria care mi se potriveste.

diana 4

2. Ai aplicat, asadar, la Flynas. De ce?

Da, am aplicat pentru compania de aviație FLYNAS unde am fost si acceptată! Vă pot spune ca este primul interviu în domeniul aviației la care am participat. Eu mi-am dorit foarte mult să muncesc în Orientul Mijlociu, de aceea nici nu am fost la alte interviuri. Este altă lume, dacă pot spune asa, alt mod de viața, este altceva. Această șansă am avut-o și pentru că firma de recrutare care a făcut posibilă venirea în România a companiei de aviație FLYNAS din Arabia Saudită este RSC CONSULTING – fondatorul școlii de însoțitor de bord UNIVERSFLY si am avut prioritate in momentul aplicatiei. Astfel, visul meu de a fi stewardesă s-a îndeplinit!

3. Cum a fost interviul de recrutare? 

Interviul a fost … wow, ținând cont ca eu eram la prima mea experiență de participare la un interviu. A fost emotionant, plin de momente de teama a eșecului, dar în același timp, când ajungi la final si semnezi oferta de job este de nedescris acel moment. Este o explozie de emoții, gândul ca toată munca depusă a ajuns la final cu succes si ti-ai îndeplinit visul, este o mulțumire sufleteasca. Vă pot spune că probele nu au fost ușoare, însă cu multă pregătire reusesti să le faci față. Din punctul meu de vedere, testul de engleză a fost relativ ușor. La proba de grup am trăit cele mai intense emoții, atunci am simțit ca rămân pentru câteva momente fără aer. La această proba au fost formate grupuri de câte 8 participante, unde recrutorii companiei de aviație au lansat o temă de discuție, iar noi  trebuia sa oferim cele mai bune răspunsuri, însă în tot acest timp eram analizate de către recrutori – poziția corpului, mimica, expresie, gesturi, atitudine si evident nivelul de cunoaștere a limbii engleze. După terminarea acestei probei am fost invitate într-o altă sală în așteptarea rezultatului.

După câteva minute bune, unul dintre recrutori a ieșit afara si a început să cheme o parte din fete în sală înapoi. Vă spuneam ca am avut acel moment când am rămas fără aer, aici s-a întâmplat, pentru că am rămas singură la masă, toate celelalte colege ale mele din grup au fost chemate în sală, neștiind ce se întâmplă, de ce am rămas doar eu afară. După minute bune, au ieșit spunându-mi că am fost singura care a trecut de proba de grup. Nu îmi venea  să cred, sincer. Apoi a urmat proba de grooming (înălțime, greutate, iar aici … aviz fetelor doritoare de acest job, controlul mâinilor, picioarelor cât si gâtului pentru a vedea dacă exista tatuaje).

La final am avut interviul face to face cu recrutorii, care după părerea mea a decurs foarte frumos si lejer. Recrutorii companiei FLYNAS au fost foarte deschiși si amabili. Acolo, în sala, toate fetele au fost drăguțe si amabile, însă era totuși o competiție, unde fiecare încerca să se prezinte cât mai convingător, pentru a ajunge acolo unde îsi dorește. În aceea zi, în acea sală, viața mi s-a schimbat, atât mie cât si celorlalte  fetele care au fost acceptate să fie stewardese la FLYNAS. 

4. Urmeaza, deci, sa zbori pentru compania Flynas. Crezi ca iti va fi usor in noul job? Ce „probleme” te astepti sa intampini? 

Dorința de a fi stewardesă este atât de mare, încât, pe moment nu realizez dacă voi întâmpina probleme acolo. Însă fiecare job vine cu o parte frumoasă si o parte mai grea. Eu zic ca la început va fi putin greu cu adaptarea la noul mod de viață, acomodarea cu noii colegi, cât si faptul ca voi fi singură acolo, departe de familie si prieteni. Insa cred ca mă voi adapta ușor. Mă aștept ca programul să fie destul de încărcat si obositor. Stiu destinațiile companiei FLYNAS, însă acum nu stiu detalii despre ce zboruri voi avea, nici baza unde voi lucra, vom afla după terminarea trainingului. Sunt convinsă că spre deosebire de alte fete, eu pornesc la drum cu un mare avantaj, că am deja cunoștințe dobândite de ceea ce trebuie să știe și să facă un însoțitor de bord.

diana3

diana 1

5. Ce crezi ca a contat la interviu? Ce a facut diferenta intre tine si ceilalti candidati?

Ce a contat la interviu, sincer cred că recrutorii în aviație caută naturalețe, frumusețe, maniere, atitudine pro activă, dar și educație. Eu zic că m-am regăsit în toate cele de mai sus! Probabil faptul că eu vorbesc fluent 4 limbi străine (engleză, franceza, spaniola, turca) a fost un punct în plus. Cel mai important lucru totusi cred că este faptul că sunt absolventă a cursului acreditat de însoțitor de bord la UNIVERSIFLY.

Pentru cei ce își doresc această viața și poate nu au curajul necesar, eu zic să își ia inima în dinti și să încerce. Dacă sunt hotărați  și  au încredere în ei, le spun să meargă până la capăt, mai devreme sau mai târziu vor reuși. Ținând cont că în această perioadă există foarte multe companii de aviație care angajează români în posturile de însoțitori de bord este o reală oportunitate să începi o carieră în aviație.

Însă, sincer cred că abilitățile, cunoștințele și competențele dobândite în cadrul cursului acreditat de însoțitor de bord de la școala de la Cluj UNIVERSIFLY mi-au deschis ”poarta destinului” în aviație. O recomand cu căldură tuturor celor care doresc să devină însoțitori de bord!

6. Crezi ca te vei adapta usor intr-o alta tara?

Eu zic ca da !! Si vă spun un DA hotărât! Sunt foarte nerăbdătoare să ajung în Arabia Saudită! Altă țară, alte obiceiuri! O lume total diferită de a noastră, pe care sunt pregătită să o cunosc! Momentan suntem în stadiul de formalități de obținere de viză de Arabia Saudită, de aceea mai avem puțin până la plecarea spre noul job si spre noua viata!

Ii tinem pumnii Dianei si ii uram Zboruri Line!

3 Comentarii

  • Reply Denisa 16 ianuarie 2017 at 5:34 pm

    Destul de plina de ea fata asta, consider ca descurajeaza mult viitorii insotitori de zbor cu siguranta mai buni decat ea, dar poate nu au asa multa incredere in ei, ma rog ei nu au absolvit UniversiFly din Cluj si nu stiu 4 limbi straine ! Dragii mei, eu va sustin si am incredere in voi si daca voi stiti doar o limba straina, asigurati-va ca o stiti destul de bine pentru ca este tot ce conteaza! Mult curaj si tintiti cat mai sus!

  • Reply Nadia 9 noiembrie 2019 at 2:14 pm

    Dacă fac cursurile la școala de Aviație UniversiFly Cluj voi mai avea de cursurile pe care le oferiți voi? Trebuie sa le fac pe amândouă sau este ok una dintre ele?

    • Reply Cristina Toader 11 noiembrie 2019 at 11:49 am

      Cursurile Universifly nu va pregatesc pentru interviuri ci va asigura licenta de zbor, valabila pentru Tarom si Blue Air. Este nevoie de cursurile ns daca doriti sa lucrati in Orient, Wizz Air, etc.

    Comenteaza