Q&A. 10 intrebari si raspunsuri pentru cititorii nostri

17 octombrie 2017
cristina-double

 

Continuam si astazi seria de intrebari primite de la cititorii nostri si va oferim, mai jos, raspunsurile direct de la sursa: Cristina Toader – stewardesa Emirates si Wizz Air!

  • Ai nevoie de experienta anterioara ca stewardesa ca sa lucrezi in aviatie?

Experienta anterioara in customer service este apreciata insa experienta anterioara ca insotitor de bord nu este obligatorie, pentru nicio companie. In plus, companiile din Orient nu cer nici macar scoala de aviatie, asa ca oricine poate aplica pentru acest job.

  • Trebuie sa stii si alte limbi straine in afara de engleza? Care este limba predominant vorbita in Emiratele Arabe?

In Dubai, Araba si Engleza sunt vorbite aproape peste tot. Candidatii pentru jobul de stewardesa trebuie sa fie fluenti in limba engleza. O alta limba straina este un avantaj insa nu obligatorie.

  • Este necesară relocarea pentru companiile din Orient?

Bineinteles. Daca alegi Emirates, te vei muta in Dubai, daca alegi Etihad, vei locui in Abu Dhabi si daca alegi sa pleci la Qatar Airways, vei trai in Doha. Nu se poate sa lucrezi ca insotitor de bord pentru una dintre companiile din Orient si sa locuiesti in alt oras decat cele de mai sus.

  • Cat timp ramai intr-o destinatie? 

Cand zbori pentru marile companii din Orient, te bucuri de destinatii exotice din toata lumea. Totusi, durata de sedere difera in functie de numarul de ore de zbor pe care le-ai avut pana acolo. Astfel, in toate orasele din Europa se sta 24 de ore, in America intre 48-54 de ore, in Asia si Africa – intre 24 de ore si 36 de ore iar in Australia, peste 30 de ore. Wizz Air nu are ramaneri si nici TAROM sau Blue Air.

  • Se oferă feedback după interviu? 

Recrutorii sunt astfel instruiti incat sa nu ofere feedback dupa interviu. Exista o regula clara care spune asta, tocmai pentru ca marile companii cauta sa angajeze persoane cu adevarat pregatite, si care nu joaca doar un rol. Companiile cauta personalitati diferite, indiferent ca este vorba despre acelasi job, de stewardesa. Asa ca, e posibil sa te potrivesti perfect pentru jobul de stewardesa la Qatar, si sa nu fii ceea ce cauta cei de la Emirates. Am scris mai multe despre asta, aici: https://www.cumajungistewardesa.ro/de-ce-recrutorii-nu-ofera-feedback-dupa-interviul-de-angajare/

  • Exista layover la TAROM?

Din pacate, TAROM nu mai are layovere internationale. Singurele „ramaneri” sunt la zborurile interne, care au loc seara, iar returul este dimineata devreme. Astfel, insotitorii de bord raman la Iasi, Timisoara, Oradea, etc. de la ora 23.00 la ora 05.00 dimineata. De asemenea, se mai ramane si in Chisinau cate o zi, de unde se opereaza alte curse, catre alte destinatii.

  • Este testul psihologic de la Emirates proba eliminatorie? 

Nicidecum. Testul psihologic/de personalitate de la Emirates are loc la finalul zilei si este parcurs doar de cei admisi pana la interviul final. Acest test are rolul de a cunoaste candidatii si profilul acestora si NU este eliminatoriu.

  • Câte limbi străine trebuie sa vorbească o stewardesa? 

In aviatie, limba folosita este engleza. Asa ca, indiferent in ce tara alegi sa practici acest job, comunicarea in avion – intre tine si colegii tai – se va face in englezaLimbile straine pe care le cunoaste fiecare stewardesa, sunt bineinteles un plus. Multe fete care lucreaza deja in domeniu sunt pasionate de limbi straine si pe masura ce calatoresc si cunosc oameni noi, se inscriu la cursuri de chineza, indiana, etc.

  • Din momentul in care ajungi la o companie din Orient, exista posibilitatea sa mai fii trimis inapoi acasa din anumite motive?

Bineinteles. Companiile din Orient – fie ele Etihad, Emirates sau Qatar – te pot trimite acasa in orice moment al trainingului. La Qatar regulile sunt foarte stricte si nu sunt putine cazurile in care unele persoane au fost trimise acasa pentru diferite semne descoperite pe corp, probleme la analizele medicale sau certuri cu colegii. La Etihad si Emirates, principalul motiv pentru care poti fi eliminat din training il reprezinta testele medicale (radiografia pulmonara, testul antidrog). Rar se intampla ca cineva sa fie trimis acasa din alte motive decat cele medicale.

  • In urma examenelor din timpul trainingului primesti note? 

La examene se primesc procente/note, da. In cazul in care ai un dosar foarte bun, cu 100%, conteaza clar in momentul in care aplici pentru promovare sau ai nevoie sa treci intr-un alt departament.

Urmatorul articol cu raspunsuri pentru intrebarile cititorilor nostri il vom publica, ca de obicei, martea viitoare. Pana atunci, asteptam intrebarile voastre pe office@cumajungistewardesa.ro! Daca ai timp sau inca mai ai intrebari, verifica si raspunsurile publicate saptamanile trecute, pe site-ul nostru.

Zboruri line!

Nu sunt comentarii

Comenteaza